GAIA

20 maart 2009

OVERWINNING :

Grondwettelijk Hof verwerpt verzoekschrift dierenhandelaars tot vernietiging wet

GAIA, Blauwe Wereldketen en Animaux en Péril openen meldpunten voor klachten over inbreuken op verbod verkoop honden en katten in dierenwinkels

GAIA, Blauwe Wereldketen en Animaux en Péril reageren met grote tevredenheid op de beslissing van het Grondwettelijk Hof dat het verzoek tot vernietiging van de wet die het houden en tentoonstellen van honden en katten in dierenwinkels én hun aanhorigheden verbiedt, gisteren verworpen heeft. De Dienst Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid maakte de beslissing van het Grondwettelijk Hof vandaag bekend. De wet die de fysieke aanwezigheid van honden en katten met het oog op de verkoop in dierenwinkels verbiedt, werd op 1 januari van kracht. Honden en katten mogen enkel nog fysiek aanwezig zijn in kwekerijen, die voldoen aan alle wettelijke voorwaarden.

Verbod moet nageleefd worden
"Sinds januari hebben wij al meerdere klachten binnengekregen over pups, die nog altijd verkocht worden in dierenwinkels ondanks het verbod", zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. "Alle verwoede pogingen van dierenhandelaars en Unizo om de wet uit te stellen en uit te hollen zijn mislukt. Het Grondwettelijk Hof heeft zich klaar en duidelijk uitgesproken: het verbod op de verkoop van honden en katten in dierenwinkels blijft van kracht en moet nageleefd worden."

Meldpunten voor klachten
GAIA, Blauwe Wereldketen en Animaux en Péril openen alvast drie digitale meldpunten voor klachten over dierenhandelszaken, die nog altijd honden en katten verkopen, ondanks het verbod. Mensen kunnen hun klachten overmaken op info@gaia.be , info@animauxenperil.be , contact@bwk-cbm.be . Telefonisch kan ook op 02/245 29 50

Raad van State zette puntjes al op i
Nog voor het verbod van kracht werd, trachtten dierenhandelaarsverenigingen, gesteund door Unizo, het verbod met zes maanden te doen uitstellen en zelfs uit te hollen. Die pogingen zijn mislukt.
Zo stelde de Raad van State in zijn advies hieromtrent zeer duidelijk dat er geen enkele wettelijke grond voor uitstel van inwerkingtreding van de wet bestaat. De wetgever had al anderhalf jaar uitstel voorzien voordat de wet, die in 2007 door het parlement was goedgekeurd, in werking trad op 1 januari 2009. Ook onderstreepte de Raad van State dat een kwekerij voor honden of katten toelaten op hetzelfde adres als een dierenwinkel en een scheiding tussen de twee gebouwen aanbrengen, zoals de handelaars en Unizo het verbod `interpreteerden', manifest in strijd met de wet is.

Invoer pups uit Oost-Europa tegengaan GAIA, Blauwe Wereldketen en Animaux en Péril zijn ook bijzonder verheugd dat het nieuwe Koninklijk Besluit met bijkomende voorwaarden eerstdaags in het Staatsblad gepubliceerd wordt. Om de massale verkoop van zieke, ongesocialiseerde pups uit Oost-Europa, waar malafide praktijken heersen, tegen te gaan, voorziet het Koninklijk Besluit bijvoorbeeld dat pups, ingevoerd uit het buitenland, afkomstig moeten zijn van kwekerijen die voldoen aan de Belgische wettelijke normen.