GAIA

20 maart 2009

Poetin krijgt bedankbrief van GAIA voor uitgebreid Russisch verbod op zeehondenjacht; Frieda Brepoels krijgt felicitaties van Brigitte Bardot voor inzet pro EU-handelsverbod zeehondenproducten

In een brief aan de Russische eerste minister Vladimir Poetin bedankt de dierenrechtenorganisatie GAIA de Russische regering voor het verbod dat zij eergisteren uitvaardigde op de jacht op zeehonden die jonger zijn dan 1 jaar. Daarmee gaat de Russische regering een forse stap verder dan het verbod dat zij nog geen maand geleden uitvaardigde op de jacht op zadelrobben die jonger zijn dan 1 maand. Met het uitgebreide verbod maakt Rusland een einde aan de commerciële zeehondenjacht in dat land, waarbij jaarlijks 35 000 zadelrobben wreed afgeslacht worden. "Rusland geeft een belangrijk signaal aan de EU, dat het land niet moeilijk zal doen over een handelsverbod in zeehondenproducten waarover het Europees Parlement in april zal stemmen. Tegelijk geeft Rusland het goede voorbeeld aan Canada, waar de barbaarse afslachting van honderdduizenden weerloze zeehondjes wellicht over een week opnieuw van start gaat", reageert GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

GAIA bedankt Poetin...
Michel Vandenbosch prijst in zijn brief aan Poetin de Russische regering voor haar beslissing "die het goede voorbeeld toont aan die landen waar deze barbaarse slachtingen nog steeds doorgaan, en meer bepaald in een van de rijkste en meest ontwikkelde landen van de wereld, waar deze slachtpartijen binnenkort opnieuw van start zullen gaan." GAIA dankt de Russische regering verder "voor zijn ethische juiste beslissing die tegemoet komt aan de wil van de meerderheid van de Russische bevolking." Met het verbod geeft de Russische regering gehoor aan de oproep van Russen die in 20 steden tegelijk onder impuls van IFAW (International Fund for Animal Welfare), waarmee GAIA nauw samenwerkt voor een EU-verbod op de handel in zeehondenproducten, massaal actie gevoerd hadden tegen de zeehondenslachtingen. Net als Poetin zelf veroordeelde ook de Russische minister van Natuurlijke Hulpbronnen en Ecologie Yuriy Trutnev (die de beslissing van de regering bekend maakte) "de bloederige slachtingen van zeehonden, het doden van weerloze dieren, die niet eens jacht kan genoemd worden".

...en Brigitte Bardot bedankt Frieda Brepoels Vlaams europarlementslid Frieda Brepoels van haar kant kreeg in haar hoedanigheid van verslaggeefster voor de leefmilieucommissie van het Europees Parlement de welgemeende felicitaties van niemand minder dan Brigitte Bardot. "Ik stond zelf naast een stomverbaasde Frieda in het Europees Parlement, op het ogenblik dat Brigitte Bardot haar opbelde", vertelt Michel Vandenbosch. In een telefoongesprek prees de voormalige filmdiva Brepoels voor haar inspanningen voor een totaalverbod in de EU op de handel in zeehondenproducten. Brigitte Bardot ijvert al veertig jaar tegen de zeehondenslachtingen. Het rapport van Frieda Brepoels werd goedgekeurd door de leefmilieucommissie van het Europees Parlement, wat de kansen op een EU-verbod doet toenemen. Daarover wordt vermoedelijk al begin april in plenaire vergadering van het EP gestemd. Ook de Raad van EU-ministers beslist hierover mee.