Ministerie van Buitenlandse Zaken


Kamerbrief inzake verzoek over Nederlandse deelname aan Durban Review Conferentie

20-03-2009

Graag bied ik u hierbij de reactie aan op het verzoek van de Commissie voor Binnenlandse Zaken van 23 december 2008 met kenmerk 142960.01.u inzake Nederlandse deelname aan Durban Review Conferentie.

Nederland heeft zich steeds ingezet om de VN-conferentie tegen racisme die van 20 tot 24 april in Genève plaats zal vinden tot een succes te maken. Hierbij heb ik het standpunt uitgedragen dat deelname alleen dan zal plaatsvinden indien de conferentie daadwerkelijk over racismebestrijding zou gaan. Deze consequent volgehouden harde lijn heeft ertoe geleidt dat de oorspronkelijke tekst van het outcome document van tafel is.

Op 17 maart heeft de Russische voorzitter van de Intersessional Working Group een tot 17 pagina's ingekorte versie van de oorspronkelijke onderhandelingstekst gepresenteerd. Deze tekst is momenteel de basis voor verdere onderhandelingen.

Ik blijf kritisch in het proces staan en ben van mening dat er in de Russische tekst te nadrukkelijk verwezen wordt naar de Durban Declaration en Program of Action (DDPA) uit 2001. In de DDPA staan elementen die voor de EU onacceptabel zijn. Bovendien is deze tekst onnodig lang, waardoor er teveel aanknopingspunten zijn om alsnog onacceptabele paragrafen toe te voegen.

Daarom heeft Nederland een alternatief slotdocument gedeeld met Europese en andere partners (zie bijlage). De EU heeft hierop positief gereageerd.

Dit Nederlandse paper zal dienen als uitgangspunt voor de EU positie in verdere onderhandelingen in Genève.

Indien de onderhandelingen niet leiden tot een document dat voor Nederland in alle opzichten acceptabel is, zal ik niet aarzelen om mij alsnog te distantiëren van deze conferentie.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen