Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen over de doorgeleiding van het Ghanese verzoek om het hoofd van koning Badu Bonsu II te restitueren

20-03-2009 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Ormel en Haverkamp over de doorgeleiding van het Ghanese verzoek om het hoofd van koning Badu Bonsu II te restitueren. Deze vragen werden ingezonden op 6 februari 2009 met kenmerk 2009Z02024 / 2080912400.

De Minister van Buitenlandse Zaken, De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Drs. M.J.M. Verhagen Dr. R.H.A. Plasterk

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken en de heer Plasterk, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op vragen van de leden Ormel en Haverkamp (CDA) over de doorgeleiding van het Ghanese verzoek om het hoofd van koning Badu Bonsu II te restitueren.

Vraag 1

Hoe heeft het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gereageerd op de doorgeleiding van het Ghanese verzoek om het hoofd van koning Badu Bonsu II te restitueren?

Vraag 2

Op welke wijze heeft de regering een ondersteunende rol gehad ten einde zo spoedig mogelijk een oplossing voor het Ghanese verzoek te kunnen bewerkstelligen?

Vraag 3

Is het LUMC bereid om aan het Ghanese verzoek te voldoen? Zo ja, wanneer en hoe zal het hoofd van koning Badu Bonsu II aan de Ghanese autoriteiten worden overhandigd? Zo nee, wat zijn dan de mogelijkheden voor Ghana om het hoofd terug te krijgen?

Antwoord

Naar aanleiding van contacten van de Ministeries van Buitenlandse Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap met het LUMC, treedt het LUMC in contact met de Ghanese Ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken om de zorgvuldige overdracht van het hoofd van koning Badu Bonsu II aan Ghana op korte termijn te regelen.