CDA

Atsma: Meer ruimte voor eigen geluid omroepverenigingen

Elke publieke omroeporganisatie moet weer een eigen actualiteitenrubriek kunnen krijgen, net als vroeger. Dat heeft CDA-kamerlid Joop Atsma donderdag voorgesteld in een debat met minister Plasterk over de nieuwe mediawet. Hij wil daarmee ruimte bieden aan een omroepbestel waarin diverse omroepen ook verschillende stromingen vertegenwoordigen.

De laatste tijd wordt veel gesproken over het ontbreken van een rechts geluid in programma's van de publieke omroep. Daardoor ontstaan initiatieven als Wakker Nederland en PowNed.

Atsma vindt dat bestaande omroepen als vooral TROS en AVRO ook voor een rechts geluid kunnen zorgen. Die omroepen zeggen echter vast te zitten in een keurslijf dat wordt opgelegd door netcoördinatoren. Zo moeten omroepen verplicht samenwerken in actualiteitenprogrammaâs. Atsma vindt dat ongewenst en wil daarom dat omroepen, als ze dat zelf willen, de volle medewerking krijgen om een eigen actualiteitenprogramma te maken.

Atsma heeft in het debat ook aandacht gevraagd voor televisie overdag. Programmaâs die overdag worden uitgezonden, tellen niet mee in de berekening voor de kijkcijfers, en krijgen daarom minder bekostiging. Atsma: âMaar in Nederland kijken miljoenen mensen, vooral ouderen, ook overdag televisie. Omroepen als MAX en de KRO maken daarvoor goede programmaâs.â Het Kamerlid wil dat de minister gaat zorgen dat deze programmaâs ook meegenomen worden voor de kijkcijfers, zodat het geld ook eerlijker verdeeld gaat worden. Een Kamermeerderheid is het met hem eens.

---