Gemeente Oirschot

Presentatie Brabants eerste Recreatieve Poort: De Peelse Heide

Officiële opening De Nieuwe Brandtoren

Vrijdag 20 maart van 14.30 17.00 uur organiseert Streekhuis Kempenland een presentatie over Recreatieve Poort De Peelse Heide.

Deze recreatieve poort ging vorig jaar juni als eerste in Brabant open voor bezoekers. Inmiddels zijn alle voorzieningen van de poort helemaal klaar. Zo ook De Nieuwe Brandtoren, een 26 meter hoge uitkijktoren met klimfaciliteiten. Deze toren wordt tijdens de bijeenkomst officieel geopend door mevrouw J.M.P.J. van Gorp - van de Ven, voorzitter van Reconstructiecommissie Kempenland en de heer J. van de Sande, wethouder in de gemeente Reusel - De Mierden.

Waarom Recreatieve Poorten?
Een Recreatieve Poort is één van de middelen die wordt ingezet om toerisme en recreatie en daarmee de plattelandseconomie in Brabant te versterken. Mensen hebben steeds meer behoefte om van de natuur en het landschap te genieten. Een Recreatieve Poort levert voorzieningen voor recreanten. Door de aantrekkingskracht vermindert een poort zware recreatieve druk in de kwetsbare natuur. Een Recreatieve Poort vormt de toegang tot bos en natuur en is het startpunt voor fiets-, wandel- en ruiterroutes. Ook beschikt een Recreatieve Poort over voldoende parkeerfaciliteiten, een horecavoorziening en een informatiecentrum.

Recreatieve Poorten in Kempenland
In Kempenland komen in totaal negen Recreatieve Poorten, waarvan er naar verwachting zes al open gaan vóór eind 2010. De Peelse Heide opende vorig jaar juni als eerste poort in Brabant de deuren voor het publiek. Voor de periode 2009 2010 staan voor Kempenland de poorten in Eersel, Goirle, Moergestel, Oirschot en Hooge Mierde op de planning. Daarna volgen de poorten in Hilvarenbeek en Wintelre.

Het Brabants platteland; er gebeurt meer dan je ziet Recreatieve Poorten maken onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel reconstructie genoemd. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kunnen de landbouw en andere nieuwe economische dragers zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder de regie van provincie Noord-Brabant. In Kempenland werken zij samen in het Streekhuis Kempenland.

Wilt u meer weten? Dan kunt u contact opnemen met Joep van de Ven, gebiedscoördinator Kempenland: 013 - 505 8209. U kunt ook kijken op: www.streekhuis.nl of op de site van de provincie Noord-Brabant: www.brabant.nl