Erasmus MC



---

Screening vermindert sterfte prostaatkanker

Screening bij mannen van 55 tot 70 jaar zonder klachten levert een 20% minder gevallen van prostaatkankersterfte op. Dat blijkt uit de ERSPC, een grote studie over de effecten van het screenen van prostaatkanker.

Deze Europese studie voor screening van prostaatkanker is jarenlang vanuit de afdeling Urologie van het Erasmus MC gecoördineerd door emeritus professor Fritz Schröder.

Verder onderzoek
Het onderzoek wordt beschreven in het artikel `Screening for Prostate Cancer in a randomized European population' door F.H.Schröder et al, in de New England Journal of Medicine. De resultaten ondersteunen de noodzaak om verder te onderzoeken of een bevolkingsonderzoek voor prostaatkanker wenselijk is. Prostaatkanker is een belangrijk gezondheidsprobleem in Nederland. Jaarlijks overlijden 2.500 mannen aan prostaatkanker, een aantal dat verder teruggedrongen kan worden.

Kanker herkennen
"De studie laat zien dat door screening bij veel mannen een prostaatkanker vastgesteld kan worden die geen klachten geeft in het verdere leven. Het is dus belangrijk dat er methoden ontwikkeld worden om deze soort van prostaatkankers adequaat te herkennen, zodat mannen zich niet hoeven te laten behandelen." aldus professor Chris Bangma, afdelingshoofd Urologie van het Erasmus MC. Een van de methoden is de verdere ontwikkeling van actief afwachten (active surveillance) die