Politie Haaglanden

Extra persbericht 20 maart

Haaglanden, 20-03-2009

Verdachte doodsbedreigingen Van Maerlant Lyceum aangehouden Den Haag Op een Amerikaanse website stond vrijdagmiddag 13 maart een zeer ernstige en serieuze bedreiging naar het Haagse Van Maerlant Lyceum. Degene die het bericht had gepost, schreef dat hij een oud leerling van de school was en dat hij hetzelfde wilde doen als in het Duitse Winnenden. Direct nadat het bericht binnen was gekomen, nam de politie gepaste maatregelen.

De politie stelde direct een onderzoek in en met hulp van de FBI kon het IP-adres van waar het bericht was gepost worden achterhaald. Dit leidde al snel naar een inwoonster van Den Haag, maar nader onderzoek wees uit dat zij het bericht niet had geschreven en dat haar computer was gehackt. Digitale expertise van de politie Haaglanden heeft kunnen achterhalen waarvandaan de computer werd gehackt zodat zondag 15 maart een 20-jarige Hagenaar in zijn woning kon worden aangehouden. Op grond van een verklaring van deze verdachte werd in de woning ook een 23-jarige huisgenoot aangehouden wegens betrokkenheid bij de bedreigingen. Beiden zijn zij oud-leerling van het Van Maerlantcollege.

Tijdens het politieverhoor bekende de 23-jarige verdachte dat hij het bericht op de bewuste site had achtergelaten. Hij meende de doodsbedreiging niet en zag het als een stoer doen. Door deze grap vlak na het incident in Winnenden via hacking op een website met miljoenen bezoekers te plaatsen, is een inwoonster uit Den Haag ten onrechte betrokken geraakt in een strafrechtelijk onderzoek. De verdachte volgt op dit moment een HBO-opleiding informatica. De 20-jarige verdachte lijkt alleen bij het hacken betrokken te zijn maar niet bij de bedreiging en is heengezonden.

De afgelopen dagen hebben politie en justitie hun handen vol gehad aan onderzoeken naar jongelui die voor de lol dergelijke berichten posten op allerlei websites. Buiten het feit dat het voor erg veel onrust zorgt omdat niet valt in te schatten hoe serieus het bericht moet worden genomen, zijn deze onderzoeken erg arbeidsintensief en kosten ze veel geld.

Politie Haaglanden en justitie treden hard optreden tegen vorm van bedreigingen. Genoemde bedreigingen zorgen voor een grote maatschappelijke onrust. Personen die zich daaraan schuldig maken, worden strafrechtelijk vervolgd. Politie Haaglanden laat een berekening maken van de kosten van dit onderzoek en gaat deze kosten op de verdachte verhalen. De verdachte is inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die besliste dat de hechtenis van de 23-jarige met 14 dagen moest worden verlengd..