Siemens

Persbericht

0903.160

Den Haag, vrijdag 20 maart 2009

Nieuwe diesel-elektrische voortstuwing van Siemens

Veerpont zorgt voor energiebesparing en CO2-reductie

Siemens Marine Solutions heeft opdracht gekregen voor de levering van de eerste Eco Prop scheepsvoortstuwing in ons land. Het gaat daarbij om de nieuwe veerpont Brakel Herwijnen die wordt gebouwd op Scheepswerf Grave. De pont met innovatieve diesel-elektrische voortstuwing gaat ten opzichte van conventionele systemen op jaarbasis ettelijke tientallen tonnen brandstof besparen, hetgeen overeenkomt met een CO2 reductie van ruim 100 ton.

De zeer compacte scheepsvoortstuwing heeft de naam Siship Eco Prop System gekregen en is ontwikkeld door Siemens Marine Solutions. Het is opgebouwd uit standaardcomponenten, zoals generatoren, motoren en frequentieregelaars, die elders, bijvoorbeeld in hybride autobussen, hun betrouwbaarheid inmiddels hebben bewezen.

Een intelligent power-management systeem aan boord van de nieuwe veerpont zorgt er voor dat alleen die dieselgedreven generatoren draaien die, afhankelijk van het gevraagde vermogen, nodig zijn voor de vier roerpropellers en het boornet. Op die manier wordt zo efficiënt mogelijk met brandstof omgegaan, of de pont nu aan de wal ligt en nauwelijks vermogen vraagt, of dat de pont de rivier oversteekt en veel vermogen vraagt.

Grotere zeegaande schepen zoals cruiseschepen, offshore bevoorradingsschepen, patrouilleschepen, ijsbrekers en onderzoeksschepen, worden al jaren met diesel-elektrische systemen uitgerust. Prijs, gewicht en vereiste ruimte zorgden er tot nu toe voor dat dergelijke systemen niet kostenefficiënt waren voor kleinere vaartuigen. Door de bundeling van kennis uit de grotere scheepvaart en de automotive industrie is Siemens er nu in geslaagd diesel-elektrische en hybride voorstuwingen ook voor kleinere vaartuigen zoals binnenvaartschepen, vissersschepen, veerponten en jachten aantrekkelijk te maken.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Marine Solutions, Marttien Koornneef
Tel: (070) 333 3223
E-mail: martien.koornneef@siemens.com
Internet: www.siemens.nl

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com
Internet: www.siemens.nl/persinfo