Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Nieuwsbericht 20 maart 2009

VROM start toelatingstraject biociden

We gebruiken in Nederland zo'n 800 tot 1000 producten waar biociden in zitten, zoals ontsmettingsmiddelen in zwembaden en ziekenhuizen of ongediertebestrijdingsmiddelen. Deze biociden zijn nog niet allemaal officieel toegelaten, zoals wettelijk vereist, en hier wil VROM verandering in brengen. Om de toelating van deze producten te bewerkstelligen heeft VROM, in samenwerking met de ministeries van SZW, LNV, V&W, VWS, EZ en Justitie, een gedifferentieerd handhavingsbeleid ingevoerd. Hieruit vloeit voort dat producten met biociden die nu op de Nederlandse markt te verkrijgen zijn, zo snel mogelijk door het onafhankelijke College voor de Toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) worden getoetst. Het Ctgb toetst de middelen op de effecten voor mens, dier en milieu. Alleen middelen die op een veilige manier gebruikt kunnen worden en die geen onaanvaardbare effecten hebben, worden toegelaten voor bepaalde toepassingen.

De aanmeldprocedure voor deze toetsing start half april en duurt tot en met half juli. De toetsing geldt alleen voor biociden die nog niet in de procedure zijn opgenomen. Uit eerder onderzoek is gebleken dat er, op basis van de risico-inschatting, geen van de producten op de Nederlandse markt een hoog risico voor mens en milieu vormen. Als producenten of gebruikers hun verplichte aanmelding voor 15 juli 2009 niet nakomen of niet voldoen aan de gestelde criteria, wordt hun desbetreffende product van de markt gehaald. Hier wordt strikt op gehandhaafd door toezichthouders, zoals de VROM-inspectie en de Voedsel en Waren Autoriteit.

Een biocide is een werkzame stof of preparaat dat één of meer werkzame stoffen bevat, bestemd of aangewend om een schadelijk organisme te vernietigen of onschadelijk te maken, of het op andere wijze langs chemische of biologische weg te bestrijden. Biociden worden gebruikt omdat ze positieve effecten hebben: bescherming, conservering of voorkoming van aantasting. Door het gebruik van deze middelen kunnen risico's voor de volksgezondheid of economische schade worden voorkomen. Als keerzijde kan het gebruik van deze middelen risico's opleveren voor de volksgezondheid of voor het milieu. Het is van belang dat deze stoffen veilig kunnen worden toegepast.

Zie ook:

Zie het
Gedifferentieerd handhavingsbeleid niet toegelaten biociden kamerstuk | publicatiedatum: 23 februari 2009 Kamerbrief , Doorstroomschema , Prioritering risicovolle biociden , Inventarisatie gebruik biociden zonder toelating.pdf Beantwoording vragen Van Leeuwen inzake het gedifferentieerd handhavingsbeleid biociden kamerstuk | publicatiedatum: 3 maart 2009 Antwoorden op kamervragen

( bron: http://www.vrom.nl//pagina.html?id=38963 )