Provincie Noord-Holland

Datum

20-3-2009

Onderwerp

Aanpak geurhinder Zaanstad


De provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam hebben afspraken gemaakt met vier olieterminals uit het Amsterdamse Havengebied en werken samen om geurhinder bij benzineoverslag te voorkomen. Op basis van nieuwe vergunningen moeten de olieterminals vóór 2010 een dampverwerkingsinstallatie hebben. Met deze installaties wordt de kans op overlast zeer klein. Tot die tijd vraagt de provincie bij risicovol weer aan de olieterminals minder olie over te slaan.

Met ingang van februari dit jaar bepaalt de provincie Noord-Holland op basis van de weersverwachting van het KNMI het risico op geurhinder. Gebleken is dat burgers vooral klachten hebben bij bepaalde weersomstandigheden. De provincie Noord-Holland stelde vast bij welke weertypen het risico op hinder groter is. Bij dergelijke weer neemt de provincie contact op met de olieterminals en vraagt hen de overslagsnelheid van olie tijdelijk terug te schroeven.

Dampverwerkingsinstallatie
Het bedrijf Nustar in het havengebied beschikt inmiddels over een dampverwerkingsinstallatie. Deze installatie vangt dampen af. De verwachting is dat ook de andere olieterminals in de loop van 2009 een dergelijke installatie gaan gebruiken. In de vergunningen is opgenomen dat de olieterminals vóór 2010 zon installatie moeten hebben. Met deze installaties wordt het risico op geurhinder voor de bewoners van Westzaan en Zaandam zeer klein.

Aanleiding
De afgelopen jaren klaagden bewoners van vooral Westzaan en Zaandam bij bepaalde weertypen over hinder van benzinedampen. Na onderzoek bleek deze overlast veroorzaakt te worden door vier olieterminals in het Amsterdamse havengebied. In 2006 zijn afspraken gemaakt met de bedrijven: bij klachten halveren de bedrijven de overslagsnelheid. Blijven de klachten bestaan dan moet de overslagsnelheid nog verder worden teruggeschroefd.

In 2006 maakte de provincie Noord-Holland een start met het aanpassen van de vergunningen voor de olieterminals. In 2007 is een onderzoek gestart naar de invloed van weersomstandigheden op het ontstaan van geurhinder.