Provincie Antwerpen


Grootste prostaatkankerstudie ter wereld bewijst dat vroegopsporing van prostaatkanker sterfte met 20% vermindert

10.000 Antwerpse mannen namen deel aan studie


----------
Screening voor prostaatkanker kan de sterfte aan prostaatkanker verminderen met 20%. Dit blijkt uit de resultaten van een Europese studie naar screening voor prostaatkanker ( European Randomized study of Screening for Prostate Cancer, kortweg ERSPC). De resultaten van de studie worden momenteel gepubliceerd in het gerenommeerde medisch tijdschrift New England Journal of Medicine. De Europese studie is gestart in het begin van de jaren '90. Acht landen namen deel: België, Nederland, Finland, Frankrijk, Italië, Spanje, Zweden, Zwitserland. In totaal namen 182.000 mannen deel aan de studie, waarvan 10.000 uit Antwerpen. Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen in Vlaanderen. Door gemiddeld 1400 mannen te screenen kan 1 leven extra gered worden. Deze resultaten zijn vergelijkbaar met de screening van baarmoederhalskanker bij vrouwen.

De studie werd later gefocust op een nauwere leeftijdsgroep van 162.000 mannen die bij de start van de studie 55-69 jaar waren. Deze mannen werden willekeurig in 2 groepen ingedeeld. Eén groep werd gescreend op prostaatkanker met behulp van de PSA bloedtest, de ander groep werd opgevolgd als controle. De screening werd gemiddeld elke 4 jaar herhaald. In de gescreende groep werden meer prostaatkankers ontdekt. Bij opvolging van de mannen in beide groepen gedurende gemiddeld 9 jaar bleek dat de sterfte aan prostaatkanker in de gescreende groep 20% lager lag dan in de controlegroep. Om één leven extra te redden moeten gemiddeld 1408 mannen gescreend worden. Dit is vergelijkbaar met screening voor baarmoederhalskanker bij vrouwen.

De Antwerpse samenwerking
Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen in Vlaanderen en ook in de Europese unie. Het is in Vlaanderen de derde doodsoorzaak door kanker bij mannen, na long- en dikkedarmkanker. De Antwerpse studie verliep onder leiding van Prof. L. Denis van het Oncologisch Centrum Antwerpen, in samenwerking met het Provinciaal Instituut voor Hygiëne en de stad en het OCMW van Antwerpen. In Antwerpen waren ook de huisartsen nauw betrokken bij het programma. Zij waren verantwoordelijk voor verdere diagnose en eventuele behandeling.

Prostaatkankerscreening: sterktes en beperkingen
De resultaten van de studie zijn veelbelovend, vooral omdat het gunstig effect al bewezen kon worden, 2 jaar eerder dan berekend. Het is echter belangrijk eveneens te vermelden dat een gedeelte van de bij screening gevonden kankers (30%); kunnen betiteld worden als "slapende kankers"; ze vertonen geen tekenen van agressie en zijn traag groeiend. Ontdekken van deze soort kankers zou men kunnen betitelen als overdiagnose en is een onvermijdelijk gevolg van screening; ook voor andere kankers. Het is belangrijk om methoden te vinden om de behandeling van deze slapende kankers te vermijden en de kankers die evolueren tijdig te behandelen. Zo worden de nadelen van de screening beperkt. De vernieuwde aanpak van 'actieve opvolging' van de gevonden prostaatkankers is zo'n methode. Verantwoordelijke gedeputeerden:
Jos Geuens, sp.a
gedeputeerde voor leefmilieu
tel. 03 240 52 55

Marc Wellens, cd&v
gedeputeerde voor gezondheid
tel. 03 240 52 48

Perscontact:
Provinciaal Instituut voor Hygiëne, Kronenburgstraat 45, 2000 Antwerpen Contactpersoon: Vera Nelen, tel. 03 259 12 73, e-mail: vera.nelen@pih.provant.be

Als bijlage het Engelstalige persbericht. (opvragen bij afzender)