Gemeente Utrecht


SV 2009, nr. 34 van mevrouw G.A. Oskam inzake de school 'De Ridderhof'


2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
34 Vragen van mevrouw G.A. Oskam
(ingekomen 19 maart 2009)


Schriftelijke vragen inzake de school 'De Ridderhof'

De Ridderhof is een school in de subwijk Terwijde in Leidsche rijn.
Deze school telde bij de laatste oktobertelling 528 leerlingen, in januari al 571 leerlingen. De school heeft een wachtlijst met een looptijd tot 2012. Op deze wachtlijst staan nu al 380 leerlingen die de komende jaren onderwijs gaan volgen op deze school.
De school heeft op dit moment de beschikking over 24 lokalen. Weliswaar heeft de school volgens de huisvestingsverordening volgend jaar recht op 21 lokalen, maar de werkelijke behoefte is 23 lokalen, uitgaande van een gemiddelde klasse grootte van 25 - 30 leerlingen.
Er is sprake van een exponentiele groei van het aantal leerlingen in Leidsche rijn. Een groei de die de oorspronkelijke verwachtingen te boven gaat.
De school heeft nu al een beperking moeten doorvoeren en neemt alleen nog leerlingen aan die al broertjes of zusjes op de school hebben zitten. De prognose van het leerlingenaantal van De Ridderhof en die van de gemeente wijken sterk van elkaar af. Het verschil loopt in 2014 zelfs op tot rond de 400 leerlingen.
De school heeft een hoofdvestiging aan de Emile Hullebroeckstraat en een nevenvestiging (dislocatie) in 'de poort van Terwijde'.
Voor verdere uitbreiding van de school heeft het college de school doorverwezen naar de locatie Waterwin/Hof ter weide, een tweede dislocatie.
De rijksvergoeding dekt de extra kosten voor dislocaties niet.
Dit brengt de fractie van D66 tot de volgende vragen:

1: Hoe komt het dat de prognose van de gemeente en van de school zover uiteen lopen?

2: Is het uiteen lopen van prognoses tussen die van de school en van de gemeente alleen het geval bij De ridderhof, of lopen de prognoses van andere scholen in Leidsche rijn en die van de gemeente ook uiteen?

3: Waarom kiest het college in het geval van De Ridderhof voor een tweede dislocatie en niet voor een verder uitbreiding van De Ridderhof in de Poort van Terwijde?

4: Is het college het met D66 eens dat het zowel financieel als onderwijstechnisch beter is om het aantal dislocaties van scholen te beperken?

5: Is het bij het college bekend dat een tweede dislocatie van De Ridderhof bij Waterwin/Hof ter Weide ook de groei van deze scholen belemmert?

6: Is het college bereid om het tot nu toe ingenomen standpunt rond de uitbreiding van De Ridderhof te wijzigen in die zin dat het aantal dislocaties van De ridderhof niet toeneemt en ook dat er aan de groei van Waterwin/Hof ter Weide geen belemmeringen worden opgelegd.


---- --