Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen: FUNCTIONELE MRI vooralsnog niet toegestaan bij aanstellingskeuringen

20 maart 2009 - Functionele MRI, een specifiek soort hersenscan, mag vooralsnog niet worden toegepast bij aanstellingskeuringen. Dat vindt de Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen (CKA). Een fMRI-scan kan hersenactiviteit in een bepaald gebied zichtbaar maken, maar zegt niets over gedrag nu of in de toekomst. Met fMRI is dus niet vast te stellen of iemand geschikt is voor een bepaalde functie.

De CKA reageert hiermee op de uitlatingen van prof. Willem Verbeke, hoogleraar salesmanagement, in een uitzending van Pauw en Witteman van 23 februari. Prof. Verbeke beweert met fMRI bepaalde persoonskenmerken te kunnen aantonen, zoals vormen van autisme en psychopathie. Dat zou handig zijn bij de selectie van bijvoorbeeld verkopers. Ook poneerde hij in een artikel in Vacature Magazine de stelling dat het binnen vijf jaar mogelijk zal zijn sollicitanten een fMRI-scan te doen ondergaan. De bevindingen zijn volgens Verbeke bruikbaar om de sollicitant op een voor hem optimale functie in te zetten.

Keuren mag niet zomaar
De CKA beklemtoont echter dat een aanstellingskeuring volgens de Wet op de medische keuringen (WMK) alleen is toegestaan voor een functie waaraan risico's zijn verbonden voor de gezondheid of de veiligheid van de werknemer zelf of van anderen. Het gaat dan om bijzondere functie-eisen op het punt van medische geschiktheid. Zo mag een dakdekker of glazenwasser geen last van hoogtevrees hebben.

Ook wanneer aan alle voorwaarden voor een aanstellingskeuring zou zijn voldaan, is het nog maar de vraag of een fMRI deel kan uitmaken van de aanstellingskeuring. De gebruikte keuringsmethoden moeten een deugdelijke wetenschappelijke basis en goede validiteit hebben. De vraag in hoeverre fMRI in de toekomst als wetenschappelijk diagnostisch hulpmiddel in het kader van een aanstellingskeuring kan worden gebruikt is nog niet afdoende te beantwoorden. Op korte termijn zal dat zeker niet het geval zijn.

Andere doeleinden
De CKA kan geen uitspraken doen over aanwending van fMRI voor andere doeleinden dan medische in het kader van een aanstellingskeuring. Discussie over het gebruik en de regels rondom het aanwenden van fMRI in het kader van sollicitatie of anderszins zal in een andere gremia bijvoorbeeld KNMG, WELDER, NIP plaats dienen te vinden. De CKA zal de ontwikkelingen met belangstelling blijven volgen.



Ingezonden persbericht