Grondwettelijk Hof schept duidelijkheid over verbod op verkoop van honden en katten in winkels

20/03/2009 11:15

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Het Grondwettelijk Hof verwierp gisteren het verzoekschrift van de Beroepsfederatie van dierenhandelaars om het verbod op de verkoop van honden en katten in winkels te vernietigen. Door deze uitspraak komt er een einde aan de onzekerheid rond dit verbod dat sinds 1 januari 2009 van kracht is.

Negen individuele dierenhandelaars en de Beroepsfederatie van dierenhandelaars ANDIBEL vroegen aan het Grondwettelijk Hof om de wetsartikelen die de verkoop van honden en katten verbieden te vernietigen. De onzekerheid die hierdoor ontstond over het voortbestaan van dit verbod zorgde voor heel wat verwarring binnen de sector. Hieraan is nu een einde gekomen dankzij de uitspraak van het Grondwettelijk Hof.

Eerstdaags wordt een koninklijk besluit met de uitvoeringsmodaliteiten van het verbod gepubliceerd in het Staatsblad. De 138 betrokken handelaars zullen volgende week al de nodige informatie krijgen over dit nieuwe besluit. De Dienst Dierenwelzijn en CITES van de Federale overheidsdienst (FOD)Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu belegt vanmiddag een vergadering met de twee grote beroepsfederaties van dierenhandelaars en UNIZO om ook hen op de hoogte te brengen.

Contactpersoon Dienst Dierenwelzijn :

Eric Van Tilburgh (eric.vantilburgh@health.fgov.be)

02/524.74.10

0475/ 63.04.89

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel