European Union



Brussel, 20 maart 2009

Eurosonic/Noorderslag is geselecteerd om de European Border Breaker Awards in januari 2010 te organiseren

De Europese Commissie heeft het Nederlandse Eurosonic/Noorderslag geselecteerd om de zevende editie van de European Border Breakers Awards (EBBA's) te organiseren. Met deze awards wil de Europese Commissie in samenwerking met de Europese Radio-Unie (ERU) debuterende artiesten en groepen lauweren die ook buiten hun landsgrenzen succesvol zijn. Tegelijkertijd willen de prijzen de aandacht vestigen op de rijkdom, de verscheidenheid, de creativiteit en het vernieuwende karakter van de Europese muziek.

Na een oproep tot het indienen van voorstellen in 2008 heeft de Commissie Eurosonic/Noorderslag geselecteerd om debuterende muziekartiesten te selecteren die ook buiten hun landsgrenzen succesvol zijn. Eurosonic/Noorderslag, een stichting die een populair muziekfestival in Nederland organiseert, zal ook de prijsuitreikingsceremonie organiseren en voor promotie zorgen. De ceremonie heeft in januari 2010 in het Nederlandse Groningen plaats.

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt en gefinancierd door het programma Cultuur van de Europese Unie, een programma dat transnationale culturele samenwerkingsprojecten steunt waarbij actoren uit minstens drie aan het programma deelnemende landen betrokken zijn. Het programma Cultuur van de EU financiert ook de prijs van de Europese Unie voor hedendaagse architectuur, de prijs van de Europese Unie voor cultureel erfgoed en de aangekondigde prijs van de Europese Unie voor literatuur.

De afgelopen jaren hebben onder meer de volgende intussen bekende artiesten een European Border Breaker Award gewonnen: Carla Bruni, Tokio Hotel, Damien Rice, The Thrills, Gabriel Rios, The Fratellis, Basshunter en Dolores O' Riordan.

Nadere informatie vindt u op de volgende sites:

European Border Breakers Awards:

http://www.european-border-breakers.eu

Europese Commissie: Cultuur: European Border Breaker Awards:

http://ec.europa.eu/culture/our-programmes-and-actions/doc1098_en.htm

Europese Commissie: Cultuur: Beleidsontwikkelingen:

http://ec.europa.eu/culture/index_en.htm