Provincie Antwerpen


25 maart 2009

Landschap ontmoet Landschap
Samenwerking Vlaanderen en Zuid-Nederland


----------

Op uitnodiging van vzw Kempens Landschap vond op 20 maart jl. een ontmoeting plaats tussen landschapsverenigingen uit Nederland en Vlaanderen. Voor de zesde maal op rij wisselden zij kennis en ervaringen uit. Het doel van de bijeenkomsten was en is: een doelgerichte en efficiënte samenwerking om het landschap in het grensgebied Vlaanderen-Nederland veilig te stellen, te bewaren en te ontsluiten.

Landschapsverenigingen onder elkaar

De bijeenkomst vond plaats op de voormalige adbijsite van Roosendael in Sint-Katelijne-Waver. Aanwezig waren vertegenwoordigers van de Nederlandse landschapsverenigingen Brabants Landschap, Zeeuws Landschap en Limburgs Landschap. Vlaanderen werd vertegenwoordigd door vzw Kempens Landschap, vzw Lila en vzw Durme. Aansluitend op de vergaderingen en presentaties werd een excursie gemaakt naar het Fort van Duffel. Dit fort maakt deel uit van de tweede fortengordel rond Antwerpen.

Centrale rol Roosendael

Roosendael werd niet toevallig als plaats van ontmoeting gekozen. De site is het 'levend' voorbeeld van wat effectieve bescherming en valorisatie voor een domein kan betekenen. Bovendien werd Roosendael geselecteerd voor een project in het kader van het Europese subsidieprogramma Interreg IV. Samen met Stichting Brabants Landschap diende vzw Kempens Landschap een subsidiedossier in dat zich richt op de veiligstelling van de landgoederen Roosendael (Vlaanderen) en Mattemburgh (Noord-Brabant, Nederland). Gezamenlijk zullen beide partijen 'best practices' ontwikkelen voor de herwaardering, ontwikkeling en ontsluiting ervan. De aanpak is gericht op het vinden van duurzame oplossingen en strekt zich expliciet uit tot het landschappelijk en cultureel erfgoed. Ook de op beide landgoederen aanwezige natuurwaarden vallen daaronder. Daarnaast wil vzw Kempens Landschap met dit project binnen het Vlaamse beleid mee het begrip 'landgoed' invullen.

Grensoverschrijdende projecten

Vzw Kempens Landschap heeft inmiddels een ruime ervaring in grensoverschrijdende projecten. Eerder al werkte zij samen met Stichting Brabants Landschap in het project 'Van mens tot mens'. Het nu door de beide landschapsverenigingen project 'In de ban van buiten - finale en ouverture' is een logisch vervolg daarop. Ook in de toekomst zullen beide verenigingen nog meer gezamenlijke projecten oppakken. Uiteraard zal daarbij gekeken worden naar concrete mogelijkheden voor samenwerking met de twee andere Nederlandse landschapsverenigingen.

De vzw Kempens Landschap is actief in een 50-tal gemeenten in de provincie Antwerpen. Als organisatie kan ze voor Vlaanderen uniek en exemplarisch genoemd worden. Het is immers geen natuur- of monumentenvereniging, maar een landschapsvereniging. Vzw Kempens Landschap stelt bij al haar domeinen een multi-disciplinaire aanpak voorop. Het landschap heeft immers niet alleen een natuurfunctie, we wonen, werken en ontspannen er ook. Dat alles vraagt een geïntegreerd beheer en juist daarin maakt het Kempens Landschap zich sterk, voor U en volgende generaties !!!

Verantwoordelijke gedeputeerde:

Jos Geuens, Sp.a
tel. 03 240 52 55

Ludo helsen, CD&V

tel. 03 240 52 40

Perscontact:

Ph. De Backer

Peredreef 5

2580 Beerzel/Putte
tel. 015 22 82 30 fax 015 22 82 31

phillippe.debacker@skl.provant.be

www.kempenslandschap.be