Ingezonden persbericht


Perzisch nieuwjaarsfeest ingeluid in 't Heerlens Patronaat,

Burgemeester Toine Gresel opent aanstaande zaterdag de Perzische nowroez viering in het Heerlense Patronaat. Het programma is een initatief van de internationaal bekende Perzische Tar en Setar meester Hamid Motebassem en de directeur van de muziekschool Peter Weinstock.

Heerlen neemt daarmee weer een stap vooruit in het realiseren van een breed cultuur aanbod in Heerlen waarbij ook wereldmuziek een eigen plaatst lijkt te krijgen.

De gevarieerdheid van het programma en de grote animo blijkend uit de voorverkoop van kaarten, bewijst dat Heerlen ook op dit gebied meer in petto heeft dan tot nu toe werd aangenomen.

Meer achtergrond en het programma :

Nowroez"

Perzisch Nieuwjaarsfeest

20 Maart 2009, Perzische jaar 1388

(Dr. Shams Anwari)

Het Perzische nieuwe jaar begint op 20 maart, het begin van de lente, wanneer, de zon in het sterrenbeeld "ram" komt. Dit tijdstip werd in vroegere tijden zo vastgelegd, en stemt niet overeen met "0.00 uur" europese tijd.

Het einde van het oude jaar wordt gekenmerkt door verschillende riten, zoals het verdrijven van demonen, processies, het gedenken van de overledenen, huispoets, en het opnieuw aansteken van de haardstee of een andere vuurplaats.

Wat betekent "Nowroez"? "now"is nieuw en "roez"is dag. Het betekent dus de nieuwe dag, het nieuwe jaar. Hoewel het Iraanse jaar volgens de islamitische kalender verloopt, reikt dit nieuwjaarsfeest tot in een voorhistorische tijd terug. Volgens oude overleveringen is het een feest der overwinning op de mythologische figuur van de draak. Deze wordt gedood, de duisternis is verdreven, een nieuw leven voor natuur en mens breekt aan. De mens als deel van de natuur wordt gemaand tot eerbied en respect voor de natuur, die op deze dag opnieuw begint te bloeien.

Het feest begint eigenlijk op de laatste woensdag van het oude jaar en duurt meer dan twee weken. In alle straten worden vuurtjes aangestoken over die men springt en een toepasselijk lied zingt.

Vuur is een heilig element, een symbool der zuivering. Ook worden spijzen, die van deur tot deur verzameld worden, voor de armen toe bereid.

In elk huis wordt een tafel, versierd met bloemen en groen, met zeven spijzen, die allemaal met de letter "s" beginnen, gedekt. Een spiegel , die het licht van kaars weerspiegelt en de koran verwijzen naar God: "Licht over Licht". Ook ontbreken gekleurde eieren niet!

Met spanning wacht men op de eerste minuut van het nieuwe jaar die met kanonschoten aangekondigd wordt. Er wordt gemusiceerd en gedichten worden gereciteerd . De oudste aanwezige in het gezelschap opent met gesloten ogen de gedichten bundel van Hafis (14. Jh.) het uur der bezinning is aangebroken: men wenst elkaar vrede, men verzoent zich en spreekt de beste wensen voor het aankomende jaar uit. Op de dertiende dag na Nowroez trekt men naar buiten om het ontwaken van de natuur te bleven. Bij het onder gaan van de zon sluit men het feest. Het stromend water van de rivieren en beekjes worden kiemplantjes gegeven ......een offer voor de natuur.

Avond programma

16.30 Opening Burgermeester van Heerlen (Toine Gresel) &

Directeur van de muziekschool Heerlen (Peter Weinstock)

Voordracht van gedichten Dr.Shams Anwari

Mezrab Ensemble (Neyshaboerak)

Nowroez, Iraanse Nieuwjaarsfeest

17.30-18.00 uur Pauze

Duo Santour&Tombak

Schilderijenpresentatie Dominique Dubrule

Pardis Ensemble (Shaghayegh), Klaproos

Tekst : Reza Motebassem

19.00- 20.30 uur Buffet

Kalligrafie, presentatie en demonstratie Dr.Shams Anwari

Mezrab Ensemble (Bidad)

Kalligrafie, presentatie en demonstratie Dr.Shams Anwari

21.20-21.30 Pauze

Pardis Ensemble (Eine Welt für alle)

Composities: Hamid Motebassem