Gemeente Zandvoort


20 maart - Groots feest voor Zandvoortse vrijwilligers

Gemeente Zandvoort organiseert op 20 maart aanstaande een groot feest voor de Zandvoortse vrijwilligers. De gemeente is bereid om daarvoor diep in de buidel te tasten. Zo'n ¤ 15.000,- wordt beschikbaar gesteld om zo'n 500 vrijwilligers een leuk feest aan te bieden.

Instemming
Deze week heeft het college van Burgemeester en Wethouders ingestemd met het voorstel. Een 'Go' voor de organisatoren dus. Dat betekent dat de voorbereidingen in hoog tempo doorgaan. Er is wat druk op de ketel omdat het de bedoeling is het feest synchroon te laten lopen met de Make A Difference Day (MADDAY): de landelijke dag waarop het vrijwilligerswerk in de belangstelling staat.

Raad
De gemeenteraad zal binnenkort op de hoogte worden gesteld van het plan en de wijze waarop de financiering plaatsvindt. Er kon niet tijdig aan de raad voorgesteld worden het budget beschikbaar te stellen gezien de keuze het feest op de MADDAY te houden. De zaak wordt achteraf verantwoord. Maar de raadsleden kunnen gerust zijn - het geld is er.

Werk
Vrijwilligers dragen ontegenzeglijk bij aan de leefbaarheid van de samenleving. Ze doen nuttig werk in ziekenhuizen, zorginstellingen, opvangposten, jeugdverenigingen, sportclubs etc. etc. Het gaat om werkzaamheden als 'chauffeur op de Belbus', 'bezorger van Tafeltje Dekje', 'gastvrouw open eettafel', 'medewerker vrijwillige hulpdienst', 'het doen van boodschappen voor en bezoeken van senioren', 'hulp bij belastingaangifte' en 'leraar bij de computercursus voor senioren'.

Groei
Wie beweert dat 'de mensen niets meer voor elkaar over hebben' heeft het bij het verkeerde eind. Ruim 5 miljoen Nederlanders van 18 jaar en ouder doen vrijwilligerswerk en onder alle leeftijdsgroepen neemt het percentage dat zich inzet als vrijwilliger toe. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Categorie
Het grootste aandeel vrijwilligers is te vinden onder 35-44-jarigen. Verder zijn bewoners van het platteland vaker actief als vrijwilliger dan stedelingen. Ook zijn er meer vrijwilligers te vinden onder de hogeropgeleiden dan onder de lageropgeleiden.

Economie
De vrijwilligers leveren 'om niet' diensten. Het is interessant deze dienstverlening te kwantificeren en te bepalen wat dan de bijdrage aan het bruto binnenlandse product zou zijn. Sommigen becijferen een bijdrage aan het BBP van meer dan 4%!

Gemeente
De Nederlandse overheid voert een actief beleid om hen de waardering te geven die hen toekomt, onder meer door te sturen op het laten aanmelden van hardwerkende vrijwilligers voor een Koninklijke Onderscheiding. De personen die in Zandvoort een Koninklijke Onderscheiding opgespeld krijgen zijn overwegend vrijwilligers.

Veel doen
Maar er gebeurt meer. In Zandvoort is er regelmatig de verkiezing van de Zandvoorter van het jaar. De winnaar heeft vaak zijn sporen verdiend met vrijwilligerswerk. Daarnaast zet een organisatie als PlusPunt met een eigen actie zijn vrijwilligers in het zonnetje.

Champagne
20 maart is een nieuwe actie om nog eens extra duidelijk te maken dat Zandvoort zijn vrijwilligers waardeert. Mensen die gratis nuttig werk verrichten - Daar mag je wel een keer een fles champagne voor opentrekken!