Ingezonden persbericht


Persbericht, geactualiseerd 10 maart 2009

20 - 29 maart 2009 exposities en evenementen

Hilton Amsterdam herdenkt legendarische 'Bed-in for Peace'

40 jaar na de Bed-in for Peace van John Lennon en Yoko Ono, in maart 1969, wordt hun legendarische zevendaagse verblijf in kamer 1902 (nu 702) van het Amsterdamse Hilton Hotel herdacht met unieke exposities, een Lennon Memorial Event en de mogelijkheid voor bezoekers om (onder begeleiding) een kijkje te nemen in de beroemde John & Yoko Suite.

FROM HOLLAND WITH PEACE is een drieluik fototentoonstelling, van vrijdag 20 tot en met zondag 29 maart die de historische Bed-in for Peace actie in een eigentijds perspectief zet en waarin de thema's illustratieve fotografie, vrede en Nederland nauw verweven zijn. Met deze gratis toegankelijke exposities wordt de aandacht gevestigd op 40 jaar actuele vredesboodschappen in fotografie als kunstvorm.

What happened in Room 702? is een verhalende expositie van bekende én onbekende foto's die in maart 1969 tijdens de Bed-in happening zijn gemaakt. Topfotografen, onder wie Govert de Roos, Nico Koster, Claude Vanheye, Cor Jaring en de Duitse fotograaf Elmar Welge presenteren hun impressie van de gebeurtenissen van toen. De 40 beelden worden op groot formaat gepresenteerd.

Message by photo 1969-2009 is de titel van de unieke selectie van fine-art beelden die de periode tussen 1969 en 2009 reflecteren. Dit deel van de expositie laat zien wat Nederland heeft voortgebracht op illustratief fotografiegebied met een vleugje design binnen het thema 'vrede'. Geselecteerde professionele fotografen en designers werden uitgenodigd een aansprekende visuele vredesboodschap in te zenden, waaruit een jury bestaande uit onder meer fotograaf Govert de Roos en hoofdredacteur fotografie vakblad P|f Edie Peters de uiteindelijke keuze heeft gemaakt. De expositie omvat een serie eigentijdse en eigenzinnige Peace-sign iconen door Nederlandse ontwerpers, geïnspireerd op het eveneens verkrijgbare boek Vrede, over het ontstaan van het wereldsymbool. Ook te zien is de top-10 van Nederlandse persfoto's over het thema vrede, in samenwerking met en uit de archieven van ANP Photo en een selectie illustratieve foto's van Cees Roelofs, geïnspireerd op en voorzien van quotes en uitspraken va John Lennon.

People like U & Me 4 Peace is een diapresentatie van de 40 beste inzendingen van een publiekswedstrijd, waarin deelnemers werden opgeroepen een eigentijdse en eigenzinnige fotografische vredesboodschap in te zenden. De drie prijswinnaars worden bekendgemaakt tijdens het Lennon Memorial Event op zondag 29 maart in het radio 2 programma Het Steenen Tijdperk. Deelname staat nog open. Inzendingen via de site www.fromhollandwithpeace.com.

From Holland with Peace is een initiatief van ImaQuest, organisatie voor fotoconcepten waarin illustratieve beelden centraal staan door uitvergroting in print of audiovisueel (www.imaquest.nl) in samenwerking met Hilton Amsterdam. Geselecteerde beelden zijn op groot formaat te koop in een eenmalige oplage 9+1. De opbrengst komt volledig ten bate van Stichting Novactum.org.

IMAGINE: THE ART OF JOHN LENNON is de grootste expositie van kunst van John Lennon, die ooit is gehouden. In Hilton Amsterdam zijn van vrijdag 20 tot en met zondag 22 maart 190 werken te zien en te koop, waarvan een dertigtal nog niet eerder in Europa is geëxposeerd, waaronder de handgeschreven tekst voor 'Give Peace a Chance'. Ook wordt een unieke collectie handgeschreven documenten en schetsen getoond die John en Yoko Ono maakten tijdens hun Bed-in for Peace in Hilton Amsterdam. Deze serie bevat onder andere een heel persoonlijke en aardige vraag-en-antwoord correspondentie tussen het beroemde stel en de toen beginnende Nederlandse journaliste Constance Vrijdags, die tot de uitverkoren pers behoorde die op bezoek mochten in kamer 1902.

LENNON MEMORIAL EVENT
Zondag 29 maart wordt om 17.00 uur de herdenkingsweek in Hilton Amsterdam afgesloten met een spectaculaire opvoering van de Punkopera Chelennon door de Russische muziekgroep DoTheOz (www.dotheoz.com). Chelennon is een eigentijds muziekstuk waarin aan de hand van Lennon-songs de politieke activiteiten van John Lennon worden behandeld. Speciaal voor deze gelegenheid zal ook de Bed-in in de opera verwerkt worden.

Het Lennon Memorial Event omvat een doorlopend muzikaal-informatief programma van 14.00 - 19.00 uur. Voorafgaande aan de punkopera zijn er o.a. optredens van de Beatle coverbands the Beatlex en BeApple, interviews, presentaties en signeersessies. Aanwezig zijn onder andere de samenstellers van het boek In bed met John en Yoko. De toegangsprijs voor het totale programma is 15 euro. Kaarten zijn uitsluitend verkrijgbaar aan de zaal. Reserveren is gewenst: promotions.amsterdam@hilton.com.

LOCATIE
Hilton Hotel Amsterdam
Apollolaan 138
1077 BG Amsterdam
020 - 7106000
---
Noot voor de redactie,