Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 20 maart 2009

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Door de gewijzigde marktsituatie met relatief hoge kosten en lage afzetprijzen beslist de Vlaamse Regering principieel het besluit over de toepassing van de heffing in de sector melk en zuivelproducten te wijzigen. Het heeft als doel de regeling rond het quotumbeleid eenvoudiger te maken, onder meer door een aantal wijzigingen en vereenvoudigingen door te voeren die de kosten voor de producenten maximaal beperken en door er voor te zorgen dat de onderlinge samenwerking vlotter verloopt. Over dit besluit wordt nog advies ingewonnen bij de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij en daarna bij de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Het KLIP-decreet van 14 maart 2008 over de ontsluiting en de uitwisseling van informatie over ondergrondse kabels en leidingen maakt het mogelijk om via één elektronische aanvraag de plannen te bekomen van alle beheerders die op de plaats van de geplande werken ondergrondse kabels en leidingen beheren. Het Kabel en Leiding Informatie Portaal (www.klip.be) is slechts efficiënt bij het voorkomen van graafschade als alle kabel- en leidingbeheerders betrokken zijn. En als de planaanvragers verplicht zijn bij de uitvoering van grondwerken het KLIP te gebruiken. Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering nu definitief een uitvoeringsbesluit bij het decreet goed dat de inwerkingtreding van het decreet regelt en de registratieregels in het KLIP vastlegt.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het Verdrag van de Raad van Europa over de toegang tot officiële documenten. Ze machtigt de federale vertegenwoordiger om het Verdrag mede namens de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaams Gewest te ondertekenen. Bedoeling is om te starten met een effectief recht van toegang tot verschillende documenten in Europa, door op basis van de verschillende nationale wetgevingen een aantal bepalingen vast te leggen, zoals ze al in verschillende lidstaten van toepassing zijn en die ook door de andere lidstaten kunnen worden aanvaard.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De SERV ressorteert onder het sectoraal akkoord 2008-2009 voor het Vlaams overheidspersoneel, waarin een lineaire baremieke verhoging van 2% op 1 januari 2009 werd voorzien. De personeelsleden van de SERV beschikken over een eigen personeelsstatuut. Om het toepassen van de maatregel uit het sectoraal akkoord mogelijk te maken, wijzigt de Vlaamse Regering principieel het organiek reglement tot vaststelling van de regeling rond het personeel van de SERV. Het besluit wordt voor onderhandelingen geagendeerd op het bevoegde sectorcomité, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Bert Anciaux
Op 19 september 2008 besliste de Vlaamse Regering tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap (IVA) zonder rechtspersoonlijkheid Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA). Sinds 1 januari maakt het KMSKA dus geen deel meer uit van de IVA Kunsten en Erfgoed maar is het zelf een IVA. De regering keurt nu, na advies van de Raad van State, definitief het besluit goed dat de toewijzing van de personeelsleden aan het KMSKA regelt.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve vaststellling van volgende gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen: 'Leidingstraat Dilsen' en 'Leidingstraat VTN (Voeren-Opwijk)'. Beide besluiten worden voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor de afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur 'Vallei van de Herk en Mombeek van Alken tot Herk-de-Stad' in de regio Haspengouw-Voeren. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'R11 - omleiding luchthaven Antwerpen'.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over het premiestelsel voor restauratiewerkzaamheden aan beschermde monumenten. De wijziging wil twee problemen aanpakken. Enerzijds het juridische statuut van autonome gemeente- en provinciebedrijven: volgens het gemeente- en provinciedecreet moeten die worden beschouwd als publiekrechterlijke instellingen, terwijl het Restauratiepremiebesluit ze rangschikt bij de privésector, wat invloed heeft op de premie voor restauratiewerken. Anderzijds zorgde de invoering van de 'ruiterprojecten', waarbij sociale woonprojecten in beschermde monumenten worden gerealiseerd, voor problemen. De ruiterprojecten worden nu geschrapt, en de autonome gemeente- en provinciebedrijven worden erkend als lokale of regionale besturen. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering wijzigt het besluit over de hervorming van het stelsel van de aanmoedigingspremies in de privésector. Bedoeling is om de werknemers die tijdelijk minder gaan werken extra te ondersteunen zodat ze aangemoedigd worden om te kiezen voor arbeidsherverdelende formules, die ontslagen kunnen voorkomen. De premie voor werknemers van een onderneming in moeilijkheden of in herstructurering wordt daarom tijdelijk opgetrokken. Het besluit wijzigt ook de bewijsvoering voor de betrokken ondernemingen en voorziet een cumulatieverbod met een werkloosheidsuitkering.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering beslist een bedrijfsrevisor aan te stellen bij het Vlaams Agentschap voor ondernemersvorming, Syntra Vlaanderen, en stelt meteen ook de vergoeding van de bedrijfsrevisor vast.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering kent 360.000 euro subsidie toe aan de vzw 'Wielerclub Eddy Merckx-vrienden' in Waregem voor de werkingskosten van de wielerploeg Topsport Vlaanderen - Mercator in 2009.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering kent een werkingssubsidie van 7.500 euro toe voor het eerste jaar van de beleidsperiode 2009-2011 aan elk van de volgende uitgevers van periodieke cultureel-erfgoedpublicaties: de Vereniging van Antwerpse Bibliofielen vzw (de Gulden Passer); het Genootschap voor Geschiedenis Brugge vzw (Handelingen van het Genootschap voor Geschiedenis Brugge); het Centrum voor Studie en Documentatie vzw (Volkskunde); de Maatschappij voor Geschiedenis en Oudheidkunde Gent vzw (Handelingen van de Maatschappij voor Geschiedenis en Oudheidkunde Gent); de Leiegouw vzw (de Leiegouw) en Biekorf vzw (Biekorf). Aan Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen vzw kent de Vlaamse Regering een werkingssubsidie toe van 50.000 euro voor het eerste jaar van de beleidsperiode 2009-2011. Voor de volgende jaren kunnen deze subsidies geïndexeerd worden.

Op voorstel van minister Marino Keulen De Vlaamse Regering beslist de aanstelling van Herman Rombaut in de functie van algemeen directeur bij de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen te beëindigen vanaf 1 maart 2009, en dit op vraag van de betrokkene zelf. Gezien het om een uitdovende functie gaat, wordt hij niet vervangen.

Op voorstel van minister Marino Keulen De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de verdeling van de trekkingsrechten 2009. Dit is het besluit dat de middelen van het Vlaams Stedenfonds verdeelt over de betrokken steden, na de voorafname voor de Vlaamse Gemeenschapscommissie en het communicatiebudget. Het gaat om 111 miljoen euro.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt De Vlaamse Regering stemt in met een wetsvoorstel over de verplichting om alle bromfietsen die op de openbare weg rijden met een nummerplaat uit te rusten. Deze nummerplaatverplichting moet een werkbare controle op deze voertuigen mogelijk maken en een doeltreffend preventiebeleid in de praktijk brengen zodat de veiligheid van alle weggebruikers verhoogt. Zo kan er ook beter opgetreden worden tegen opgefokte en onverzekerde bromfietsen en wordt diefstal moeilijker.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt De Vlaamse Regering stemt in met een wijziging van het koninklijk besluit over het rijbewijs, de vakbekwaamheid en de nascholing van bestuurders van voertuigen van de categorieën C, C+E, D, D+E en de subcategorieën C1, C1+E, D1 en D1+E. Het regelt de organisatorische implementatie van een vrije markt voor de examenorganisatie. De beslissing impliceert dat de examens rijbewijs en vakbekwaamheid tot en met 31 december 2011 nog niet door nieuw te erkennen instellingen zullen kunnen worden georganiseerd. De erkende examencentra, de maatschappijen voor gemeenschappelijk vervoer en de VDAB zullen derhalve tot 31 december 2011 belast blijven met examens rijbewijs en vakbekwaamheid. Voorwaarde voor het positief advies is dat een bepaling wordt toegevoegd die het de VDAB vanaf september 2009 mogelijk maakt gecombineerd theoretisch en praktisch examen voor rijbewijs en vakbekwaamheid te organiseren voor de leerlingen-vrachtwagenchauffeurs uit de derde graad beroepssecundair onderwijs en uit het onderwijs voor sociale promotie en voor cursisten die volgens het VDAB IBO-stelsel (Individuele Beroepsopleiding in de Onderneming) een opleiding volgen.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt De Vlaamse Regering stemt in met een wijziging van het koninklijk besluit met het algemeen reglement op de technische eisen waaraan de auto's, hun aanhangwagens, hun onderdelen en hun veiligheidstoebehoren moeten voldoen. Meer specifiek wordt artikel 70 over de blustoestellen op vraag van de Europese Commissie vervangen. Er werd namelijk geoordeeld dat de huidige situatie, waarbij het merkteken BENOR V wordt vereist op blustoestellen, een belemmering van het vrij verkeer van goederen creëert. In plaats van enkel nationale gelijkvormigheidstekens te accepteren, worden nu ook analoge merktekens uit andere lidstaten als geldig beschouwd. Voorwaarde voor het positief advies van de regering is dat de formulering over de normen en normaanduidingen van de blustoestellen in overeenstemming wordt gebracht met de formulering in het gewijzigde kb over het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt en minister Veerle Heeren De Vlaamse Regering wijzigt het besluit over de voorwaarden voor toestemming en subsidiëring van lokale diensten buurtgerichte kinderopvang. Bedoeling is om knelpunten op te lossen door de forfaitaire subsidie per plaats voor de voorschoolse lokale diensten op gelijk niveau te brengen met het bedrag dat overeenkomt met de subsidie per plaats van een erkend kinderdagverblijf. De lokale diensten kunnen zo rekenen op een hoger subsidiebedrag per plaats, ongeacht de hoogte van de financiële bijdragen van de gezinnen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Na evaluatie van de energieprestatieregelgeving wijzigt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief het besluit tot vaststelling van de eisen op het vlak van de energieprestaties en het binnenklimaat van gebouwen. In het besluit zijn de verstrenging van de E-peil-eis voor woongebouwen en een aantal bijschavingen van de berekeningsmethode opgenomen. Acties op het vlak van EPB-software, innovatieve technieken, communicatie en sensibilisatie zullen door het Vlaams Energieagentschap worden uitgewerkt .

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit tot toekenning van premies voor het uitvoeren van energiebesparende investeringen in woongebouwen en het besluit rond de openbaredienstverplichtingen ter bevordering van het rationeel energiegebruik. Bedoeling is een aantal knelpunten uit het eerste besluit te verhelpen, zoals de voorwaarde dat alle betalingen in hetzelfde jaar moeten gebeuren, de premie voor eigenaars van een appartement in een appartementsgebouw in mede-eigendom en de definitie van een bestaande woning voor de premie voor dakisolatie. Voor de netbeheerders worden de resultaatsverplichtingen verhoogd en komen er extra energiescans. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de VREG, de SERV en de MiNa-Raad.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering kent een subsidie van 220.000 euro toe aan de Universiteit Antwerpen Management School voor de ondersteuning van het wetenschappelijk onderzoek.

Op voorstel van minister Veerle Heeren In het Vlaams Personeelsstatuut (VPS) van 13 januari 2006 wordt de rechtspositie geregeld van de diensten van de Vlaamse overheid. Omdat het VPS enkel de gemeenschappelijke bepalingen omvat, moet elke entiteit een besluit opstellen met entiteitspecifieke bepalingen. Daarom hecht de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het besluit met de agentschapsspecifieke regeling van de rechtspositie van het personeel van Kind en Gezin.

Op voorstel van minister Veerle Heeren De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over de oprichting van een technische commissie voor de brandveiligheid in de kinderdagverblijven, de initiatieven voor buitenschoolse opvang en de minicrèches, en tot uitbreiding ervan naar de samenwerkende onthaalouders. Nu vallen al deze initiatieven onder het zelfde toepassingsgebied van de regelgeving voor de brandveiligheid. Over dit wijzigingsbesluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Veerle Heeren De Vlaamse Regering wijzigt het besluit dat de erkenning en de subsidiëring van de centra voor integrale gezinszorg regelt. De wijziging wil de mogelijkheid tot projectsubsidies invoeren, omdat de huidige enveloppefinanciering weinig ruimte laat tot investeringen in vernieuwende projecten.