Gemeente Utrecht

2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
35 Vragen van mevrouw A. van Rooij
(ingekomen 19 maart 2009)

Schriftelijke vragen inzake de keuze voor de jury de architectenselectie van de bibliotheek++ aan het Smakkelaarsveld

Naar aanleiding van het vonnis van de Utrechtse rechtbank in januari 2009 is besloten dat een nieuwe jury de door zeven architectenbureaus ingediende visies voor de nieuwe Bieb ++ moet gaan beoordelen. Dit omdat de rechter vindt dat de puntenwaardering van de jury niet op zorgvuldige wijze heeft plaatsgevonden. De gemeente liet in een reactie weten de uitspraak te respecteren en niet in hoger beroep te gaan. Daarnaast zou de gemeente zo snel mogelijk aan de slag gaan met het samenstellen van een nieuwe jury.

Het College heeft de nieuwe jury voor de architectenselectie van de Bieb++ aan het Smakkelaarsveld nu bekend gemaakt. Deze juryleden gaan zich de komende tijd buigen over de zeven eerder ingediende visies. Het verbaast D66 dat naast een aantal zeer deskundige externe leden ook het college zelf in de persoon van wethouder Bosch is vertegenwoordigd.

In januari heeft de raad hierover gedebatteerd en in het bijzonder het functioneren van de jury kritisch aan de orde heeft gesteld in relatie tot het functioneren van de bestuurlijke verantwoordelijkheid van het College in de persoon van Wethouder Jansen. Nu horen we dat er weer een wethouder deel uit maakt van de jury zoals wethouder Janssen in het interpellatiedebat van 9 januari al aangaf, 'dat wethouder Bosch zitting zou nemen in de jury 'omdat ook de stedenbouwkundige inpassing een rol speelt' en dat leidt de fractie van D66 tot de volgende vragen.


1. Waarom blijft het College er voor kiezen om weer zelf zitting in de jury te nemen in plaats van vanuit de bestuurlijke verantwoordelijkheid zelf toezicht op het gehele proces te houden?


2. Deelt het College de mening van D66 dat dit de onafhankelijkheid van de jury mogelijk kan beïnvloeden?


3. Als het college (terecht) grote waarde hecht aan de stedenbouwkundige inpassing van het ontwerp van de bieb++ in het gebied Smakkelaarsveld ligt het dan niet veel meer voor de hand om een lid met specifieke vakmatige deskundigheid, van hetzelfde kennisniveau op dit terrein in de jury te benoemen?

---- --