Scania Beers B.V.

2009-03-20

Minister Eurlings redt truckruns in King of the Road

Breda, 19 maart 2009 - Het sympathieke initiatief van chauffeurs om verstandelijk beperkten een leuke dag te bezorgen door ze mee te laten rijden in een colonne van trucks verdwijnt gelukkig niet.

Dit initiatief kwam in het geding omdat chauffeurs volgens Europese regelgeving 45 uur achter elkaar moeten rusten als ze in het weekend hebben gereden. Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat kwam in een Scania R620 naar de Tweede Kamer om de ontheffing officieel van kracht te laten gaan.

De minister heeft bij de Europese Commissie een nationale vrijstelling weten te bedingen, waardoor de toekomst van de truckruns is gegarandeerd. Jaarlijks vinden er ongeveer 125 truckruns plaats verspreid over heel Nederland, waarbij zo'n 8.500 vrijwillige chauffeurs meer dan 13.000 verstandelijk gehandicapten de mogelijkheid bieden om een dag mee te rijden. Aangezien dit vrijwel altijd in het vrije weekend van de chauffeur plaats vindt, kwamen chauffeurs voorheen niet uit met de verplichte rust- en rijtijden waardoor ze de kans liepen een bekeuring te krijgen. Met de nieuwe ontheffing is dit voor nationaal rijdende chauffeurs niet meer het geval. De aanvraag voor internationaal rijdende chauffeurs is nog in behandeling bij het parlement in Brussel.

Chauffeurs die deelnemen aan een truckrun moeten in het bezit zijn van een vrijstellingsdocument dat is opgesteld door de Inspectie V&W in samenwerking met de Overkoepelende Stichting Chauffeursactiviteiten (OSC). Het document dient vervolgens vier weken na de truckrun in de vrachtauto worden meegenomen. Het merendeel van de chauffeursverenigingen in Nederland is aangesloten bij het OSC welke het volste vertrouwen er in heeft dat de vrijstelling binnenkort ook op de internationaal rijdende chauffeurs van toepassing is. Scania draagt de truckruns die al vele jaren aan de verstandelijk beperkten worden gegeven een warm hart toe.

Eurlings-Truckruns_2009-332

Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat (M) reed geheel in stijl in een dikke Scania samen met gehandicapte passagier Vincent (L) en chauffeur Peter (R) van het Ministerie naar de Tweede Kamer

Nico van der Klugt
Manager Communications

Telefoon:

+31(76)7511601

E-mail:
nico.van.der.klugt@scania.com