Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nieuwe mogelijkheden geblokkeerde huizenmarkt

Nationaal Doorstromingsfonds Woningmarkt
beperkt risico dubbele woonlasten koper

Het Centraal Administratie Kantoor te Dordrecht presenteert vanaf de eerste lentedag van dit jaar het Nationaal Doorstromingsfonds Woningmarkt (NDWo). Het doorstromingsfonds is bedoeld om de al bijna een half jaar durende impasse op de woningmarkt te doorbreken. Het NDWo, dat kan worden aangevraagd door o.a. makelaars, hypotheekadviseurs en verkopers van woningen, moet ervoor zorgen dat kopers, die op dubbele rentelasten komen te zitten gedurende een periode tot twee jaar driekwart van de rentelasten op hun oude woningen vergoed krijgen.

Het Centraal Administratiekantoor Dordrecht is houdstermaatschappij van onder meer de N.V. Verzekeringsmaatschappij National Academic, de maatschappij die het financiële risico van het NDWo draagt.

Maandelijkse NDWo-bijdrage
Kopers die na de aankoop van een woning niet direct hun huis kwijtraken, krijgen van het NDWo direct per maand achteraf de NDWo-bijdrage uitgekeerd. De NDWo-bijdrage wordt gefinancierd binnen de onderhandelingsmarge tussen de vraagprijs en de definitieve koopsom van de woning. Die NDWo-marge wordt daarna door de notaris gedeponeerd in het doorstromingsfonds van waaruit de maandelijkse betalingen worden gedaan. Zodra de koper zijn of haar eigen woning verkocht heeft, stopt de maandelijkse bijdrage en wordt het resterende deel vanuit het NDWo aan de verkoper gerestitueerd.

Angst voor dubbele rentelasten
De woningmarkt zit al sedert het derde kwartaal van vorig jaar op slot. Angst beheerst vooral kopers die een nieuwe woning willen kopen, maar bang zijn om met hun huidige woning te blijven zitten. Het gevolg is dat huiseigenaren eerst hun eigen woning te koop zetten en wachten tot die verkocht is, alvorens zelf een andere woning te durven kopen. Verkopers wachten echter veelal tevergeefs op kopers omdat die weer met hetzelfde probleem zitten. Het gevolg is een geweldige verstarring van de woningmarkt. Op dit moment staan meer dan 180.000 woningen te koop tegen ruim 60.000 nog geen drie jaar geleden. Aan het eind van de vorige eeuw waren dat er zelfs niet meer dan zo'n 20.000. Per potentiële koper stonden toen 2,3 woningen te koop, terwijl kopers deze week uit 14,7 woningen konden kiezen.

Nu het land ook nog door de wereldwijde recessie is getroffen, is het aantal verkopen sinds november vorig jaar met bijna dertig procent gedaald. De schrik zit erin en door de impasse durft niemand meer wat te doen. De angst om na de aankoop van een pand voor dubbele woonlasten te zitten is erg groot. Het is van eminent belang dat er impulsen uit de markt komen die de starheid op de woningmarkt doorbreken. Het NDWo kan voor die doorbraak zorgen omdat daarmee de angst voor dubbele lasten grotendeels kan worden weggenomen.

Doorstromingsakte
Om de doorstroming op gang te brengen en beide partijen toch optimale mogelijkheden te verschaffen, ondertekent de verkoper een zogenaamde Doorstromingsakte waarin hij verklaart om gedurende een periode van maximaal twee jaar 75 procent van de netto rentelasten van zijn koper te betalen, zolang de koper zijn eigen woning nog niet heeft verkocht. Een bedrag dat gelijk staat aan twee jaar lang 75 procent van de netto rentelasten wordt door de verkoper uit de door hem ontvangen koopsom als garantiestelling gestort in het Nationaal Doorstromingsfonds Woningmarkt. De NDWo-bijdrage stopt op het moment dat de koper zijn eigen woning heeft verkocht.

In het slechtste geval is de verkoper het totale bedrag kwijt als de koper er inderdaad twee jaar lang niet in slaagt zijn oude woning te verkopen. Mocht de koper zijn eigen woning echter binnen twee maanden na de aankoop van zijn nieuwe woning verkopen dan ontvangt de verkoper zijn totale bedrag aan garantiestelling van het NDWo terug. Omdat het NDWo uitgaat van 'slechts' 75 procent van de netto rente - het bedrag dat voor de koper aan rentelast overblijft na aftrek van zijn fiscaal voordeel - is het te reserveren bedrag in het garantiefonds niet zo heel erg groot. Gemiddeld zal dit een bedrag zijn tussen ¤ 5.000,- en ¤ 10.00.000,- voor de totale periode van twee jaar. Een 'angstige koper' is hier enorm mee geholpen, terwijl op basis van de huidige gemiddelde verkooptijd de verkoper daarvan ongeveer de helft zal terugontvangen.

Doorstromingsfonds slechts eenmaal nodig
Het NDWo-plan behoeft maar eenmaal te worden toegepast in de totale ketting van aankopen tussen de goedkoopste en de duurste woning. Als de goedkoopste woning op NDWo basis is verkocht, heeft de verkoper van deze woning zelf het NDWo niet meer nodig. Zijn woning is verkocht. Vanaf dat moment kan iedere koper in de 'range' zonder aarzelen een duurdere woning kopen. De praktijk zal uitwijzen dat op de lange termijn de meeste NDWo-belanghebbenden zullen zitten in de prijsklasse van ongeveer ¤ 200.000,,- tot ¤ 300.000,-. Daaronder worden woningen verkocht aan starters. Die hebben het probleem van een eigen woning nog niet. Daarboven zitten de eigenaren wier woning door iemand wordt gekocht, die zelf zijn/haar woning is kwijtgeraakt middels het systeem NDWo-bijdrage.

Nadere info, achtergronden en praktijkvoorbeelden kunnen worden verkregen via ndwo.nl, tevens kunt u contact opnemen met Laurens Geysendorpher, directeur NDWo, via 078-6481438.