Gemeente Tilburg

Eerste toekenningen Subsidie Energie-Idee

Groen idee? De gemeente betaalt mee!

De Subsidie Energie-Idee is een budget van de gemeente Tilburg voor originele, uitvoerbare plannen om energie te besparen. Tilburgers kunnen zo met een steuntje in de rug hun goede ideeën uitvoeren. Per aanvraag is maximaal ¤2.000,- beschikbaar. In het eerste kwartaal kwamen 18 heel verschillende aanvragen binnen. De adviesgroep Energie- Idee heeft alle aanvragen beoordeeld en 4 aanvragen een positief advies gegeven. Vier toekenningen
De adviesgroep was erg gecharmeerd van vier originele en goed uitvoerbare plannen. De gemeente Tilburg volgt het advies van de adviesgroep en kent aan de volgende vier ideeën de eerste subsidies toe:

- Een plan om in de Groenstaat een energiebesparingwedstrijd op te zetten tussen bewoners onder de naam ´Besparuhh is laaguhh´. De indiener zoekt hierbij samenwerking met een supermarkt en het A-team.

- Een experiment om tussen koelkast en stopcontact een tijdschakelaar te plaatsen zodat minder stroom wordt verbruikt. De adviesgroep is benieuwd of de temperatuur van de koelkast voldoende op peil blijft en hoeveel stroom wordt bespaard. Daarom beloont zij de aanvrager met een geldbedrag en stelt apparatuur beschikbaar om de resultaten te meten. Als het idee werkt, is het simpel en voor ieder toepasbaar.
- Een idee om op de galerij van een flat de algemene verlichting te vervangen door LED-verlichting. De aanvrager gaat in gesprek met de woningcorporatie die de flat beheert om te bekijken wat mogelijk is. De adviesgroep beloont het meedenken over energie besparen in de eigen omgeving.

- Een initiatief om een duurzaamheidkeurmerk voor winkels in te stellen. De adviesgroep stelt een bedrag beschikbaar om de initiatiefnemers te stimuleren een keurmerk te ontwikkelen en uit te delen.
Oproep
Marieke Moorman, wethouder milieu: "Ik ben erg blij met deze vier heel verschillende en originele ideeën. Er is nu nog ongeveer 45.000 euro subsidie over. Ik hoop dat nog vele goede en inspirerende energiebesparende ideeën volgen." Kijk voor meer informatie, de precieze voorwaarden en een aanvraagformulier op www.tilburg.nl/energie. Niet beloond
Een aantal verzoeken om plaatsing van dubbel glas voor de eigen woning is niet beloond. Dubbel glas is een normale energiebesparende maatregel voor woningen en past niet binnen de criteria van de Subsidie Energie-Idee. Andere ideeën waren zo veelomvattend en groot dat de Subsidie Energie-Idee niet geschikt is voor uitvoering ervan. Soms voldeden de ideeën niet aan de criteria omdat de indieners niet aangaven hoe ze de plannen wilden uitvoeren of hoe zijzelf dachten anderen ertoe te brengen dat te doen.