EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

Persbericht

20 maart 2009

EVO: 'INFRASTRUCTUUR MAG NIET LIJDEN ONDER GREEP IN PROVINCIEKAS'

In een onlangs verschenen rapport van de Raad voor de Financiële Verhoudingen wordt gesteld dat de provincies het met 597 miljoen euro minder zouden kunnen doen. EVO adviseert de regering echter dringend geen greep van deze omvang in de provinciekas te doen. Dat gaat volgens de verladersorganisatie namelijk ten koste van snelle investeringen in verbeteringen op het onderliggende wegennet. Juist in deze tijd is het noodzaak dat Nederland versneld infrastructuur gaat aanleggen om de economie een impuls te geven.

Het bedrijfsleven en andere weggebruikers betalen motorrijtuigenbelasting aan provincies in de vorm van opcenten. De afspraak is dat deze gelden geïnvesteerd worden in infrastructuur die in het beheer van de provincies is. Als de regering de conclusies van het rapport overneemt worden de voor de infrastructuur bedoelde gelden echter overgeheveld naar de algemene middelen waarvan de bestemming onduidelijk is.

EVO pleit er dan ook voor dat de regering de provincies niet te korten op hun inkomsten. In ruil daarvoor moeten provincies wel toezeggen een substantieel deel van hun vermogen versneld te investeren in hun infrastructuur. Daarmee stimuleert de overheid de doorstroming in de regio's, wat goed is voor de economie en het milieu.