Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 20 maart 2009

AVRO DE PRAKTIJK

ONGEWENST LIMIET OP BEENMERGDONOREN IN NEDERLAND

Nederland heeft onvoldoende budget om extra aanmeldingen van beenmergdonoren aan te vullen. Als nieuwe donoren zich melden, kunnen die niet worden ingeschreven. Dit legt Mirjam Fechter, arts en hoofd van de Nederlandse stamceldonorbank Europdonor, uit in het AVRO radio 1 programma 'de Praktijk'. "Je zou denken hoe meer beenmergdonoren, hoe beter. Maar op dit moment hebben we het budget niet", aldus Fechter. "Als we nu mensen die zich aanmelden allemaal zouden inschrijven, dan zouden we failliet gaan. Het probleem in Nederland is dus niet dat mensen zich niet willen aanmelden, het probleem is geld". Europdonor krijgt nu jaarlijks een vast bedrag van de overheid. Daarmee kunnen ze hun bestand regelen van 2500 aanmeldingen per jaar. Kosten per donor zijn ruim 300 euro.

De spagaat waar Europdonor in zit is duidelijk geworden na een verzoek uit de VS om te helpen zoeken naar een donor voor de 6-jarige Jasmina Anema. Dit Afro - Amerikaans meisje, dat als baby is geadopteerd door de Nederlandse Thea Anema, lijdt aan leukemie en heeft snel een beenmergtransplantatie nodig. Alleen de juiste donor is nog niet gevonden. De aandacht rondom de ziekte van Jasmina heeft in Amerika een tekort aan zwarte donoren aan het licht gebracht.

Ook in Nederland is er een tekort aan beenmergdonoren, vooral van mensen van niet Noord- West Europese afkomst. In Nederland kan van deze groep maar 35% van de patiënten geholpen worden tegenover 75% van de patiënten van Noord West Europese afkomst.

---