Gemeente Tilburg

Tilburg regelt ondersteuning voor mensen met
psychosociale problemen

Ruim 1,1 miljoen euro subsidie voor zes instellingen De gemeente Tilburg regelt ondersteunende begeleiding voor mensen met psychosociale problemen. Afgelopen dinsdag heeft het college besloten welke instellingen subsidie krijgen: Traverse, Kompaan/de Bocht, het Leger des Heils, Buro Maks, Thebe en het RIBW. De instellingen gaan klanten bijvoorbeeld helpen om activiteiten te plannen, dagelijkse zaken te regelen, besluiten te nemen, de dagindeling te structureren en deel te nemen aan sociale activiteiten.
Welke klanten
De zes instellingen gaan zelf bepalen welke klanten ze gaan begeleiden. Voor een belangrijk deel zijn dit klanten die nu al begeleiding krijgen. Maar ook nieuwe klanten kunnen bij de instellingen aankloppen als het niet lukt om hun leven te regelen. Het gaat daarbij om mensen in de maatschappelijke opvang, in de vrouwenopvang en om ontregelde gezinnen. Mensen die om andere redenen ondersteunende begeleiding nodig hebben, vallen nog steeds onder de Awbz. Iedereen die vragen heeft kan terecht bij Loket Z. Het hele bedrag
Tilburg krijgt sinds dit jaar 1,1 miljoen euro per jaar. Dat geld komt uit de Algemene wet bijzondere ziektekosten. Gemeentes mogen zelf bepalen wat zij met dat geld doen. Tilburg heeft er voor gekozen om het hele bedrag beschikbaar te stellen om de ondersteunende begeleiding voor mensen met psychosociale problemen zoveel mogelijk te continueren. Tien instellingen hebben concrete plannen ingediend. Daaruit heeft het college een keuze gemaakt, waarbij zowel gelet is op de kwaliteit als op het uurtarief. De mogelijkheid om met een persoonsgebonden budget zelf ondersteunende begeleiding in te kopen, wordt afgebouwd.
Vangnet
Wethouder maatschappelijke opvang Marieke Moorman: "De behoefte aan ondersteuning wordt steeds groter. Vroeger werd bijna alles opgelost in de eigen familiekring. Het is ook nu nog heel belangrijk dat familieleden en vrijwilligers mensen helpen, die dat nodig hebben. Pas daarna komt professionele zorg in zicht. Samen vormen ze het vangnet." Het in dit persbericht genoemde besluit heeft het college deze week genomen. Het wordt ter informatie naar de raad gestuurd.