Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Succesvolle praktijkmiddag stabiliteit van binnenvaartschepen

Op 19 maart organiseerde het CBRB een praktijkmiddag over stabiliteit van binnenvaartschepen. Diverse sprekers gingen, voor maar liefst ruim 180 deelnemers, in op de uitgangspunten van stabiliteit in de binnenvaart en het belang hiervan. In twee parallelle sessies werd vervolgens ingezoomd op de specifieke aspecten van stabiliteit voor respectievelijk de containervaart en de tankvaart. Tot slot werden tijdens een paneldiscussie diverse prikkelende stellingen besproken.

Over het algemeen werd geconstateerd, dat het van belang is dat de schipper beschikt over gedegen basiskennis van de stabiliteit van zijn schip. Software voor het berekenen van de stabiliteit aan boord is daarbij een waardevol instrument, dat echter niet geschikt is ter compensatie van een eventueel gebrek aan kennis bij de schipper.

Het maken van stabiliteitsberekeningen in de containervaart is een al langer bekend gegeven. Het RPR en het BPR schrijven dit immers voor (bepaalde categorieën) containerschepen voor. De recente incidenten met de Ferox en de Excelsior maken duidelijk dat deze voorschriften niet voor niets van toepassing zijn. Dat de gewichten van containers vaak niet blijken te kloppen, en dat het niet op alle containerterminals mogelijk is om de containers volgens het stuwplan te laten laden, zijn bekende knelpunten voor de stabiliteit in de containerbinnenvaart.

Voor de tankvaart is stabiliteit aan boord een relatief nieuw onderwerp, vooral door de grote hoeveelheid dubbelwandige tankers die de laatste jaren op de markt zijn gekomen. Het ballasten tijdens het laden/lossen is, zo bleek tijdens de praktijkmiddag, riskant en zou zoveel mogelijk voorkomen moeten worden. Ook werd vastgesteld dat het ADNR mogelijk aanpassing behoeft op het gebied van stabiliteit.

Geconstateerd werd dat aan scholing c.q. bijscholing meer aandacht zou moeten worden besteed - ook internationaal - om aldus het kennisniveau van stabiliteit bij schippers verder te verbeteren.

De komende tijd zal bekeken worden, welke partijen op welke manier opvolging kunnen gaan geven aan de gedane aanbevelingen en de geconstateerde knelpunten.

Alle deelnemers aan de praktijkmiddag kregen een syllabus en het boek 'Scheepsstabiliteit' van Klaas van Dokkum uitgereikt. Voor degenen die niet aanwezig konden zijn op de praktijkmiddag bestaat de mogelijkheid om de syllabus en het stabiliteitsboek alsnog te bestellen. De prijs daarvoor bedraagt ¤ 75 (exxclusief BTW maar inclusief verzendkosten binnen de Benelux).

(c) CBRB Rotterdam, 20 maart 2009

Noot voor de redactie (