Gemeente Zaanstad

19-03-2009
Uitbreiding schoolhuisvesting Saendelft

Het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten om tijdelijke lokalen te plaatsen in Kreekrijk en op de Forbostrook. Daarmee wordt het capaciteitsprobleem op het gebied van onderwijshuisvesting in de nieuwe wijk opgelost. De plannen voor de semi-permanente schoollocatie Park in Oost gaan gewoon door, maar die lokalen zijn nog niet klaar voor het volgende schooljaar. Om die reden is naar een alternatieve locatie gezocht die dient als overbrugging tussen het gebouw aan de Noorderveenweg en de locatie Park.

Saendelft-Oost
In Saendelft-Oost hebben de twee basisscholen Octant en Ayundo aan de Blauwe Ring al enige tijd te maken met een tekort aan lokalen. Vanaf 2008 wordt daarom gebruik gemaakt van extra lokalen aan het einde van de Noorderveenweg. Eind vorig jaar is besloten om een semi-permanente locatie te realiseren in het park van de wijk. Het proces rond deze locatie heeft langer geduurd dan verwacht.

De extra capaciteit moet op 1 januari 2010 beschikbaar zijn en daarom is gekeken naar een alternatieve locatie die als overbrugging kan dienen. Deze is gevonden op de Forbostrook ten Noorden van de wijk. Het gaat om ongeveer 16 lokalen die gebruikt worden, totdat de nieuwe locatie in het Park is gerealiseerd.

Saendelft-West
De rek bij de Brede School `De Kaaik' in Saendelft-West is er ook uit. Voor dit schooljaar kan het tekort aan lokalen nog opgelost worden, maar voor het komende schooljaar moet een oplossing gevonden worden. De gemeente start daarom een procedure om, in de nog te ontwikkelen wijk Kreekrijk, een semi-permanente onderwijslocatie te bouwen. Dit gebouw wordt waarschijnlijk na de zomervakantie opgeleverd en bestaat uit 20 lokalen en een gymnastiekzaal. Naar verwachting zal deze locatie ongeveer drie jaar gebruikt worden.

In 2012 kan waarschijnlijk een nieuwe brede school in Kreekrijk gerealiseerd worden. Met deze school wordt het gebrek aan capaciteit in Saendelft-West structureel opgelost. De brede school komt midden in de wijk te liggen en de voorbereidingen voor de bouw zijn al gestart.

Onderwijs in Saendelft
Saendelft is een kinderrijke wijk. Er wonen op dit moment meer kinderen van 4 tot 12 jaar in de nieuwbouwwijk, dan waar vooraf rekening mee gehouden is. Naar verwachting duurt de piek ongeveer tien jaar, waarna deze zich stabiliseert. Vanaf 2022 is de piek van basisschoolleerlingen volgens de laatste leerlingenprognose voorbij.