Gemeente Zaanstad

20-03-2009
Drie nieuwe straatnamen in Westzaan
Straat in Westzaan vernoemd naar Jaap de Boer

Jaap de Boer, Klaas Ris en Willem Jansen zullen worden geëerd met een straatnaam in Westzaan. De drie grote Westzaners hebben elk op hun eigen manier een bijdrage geleverd aan de Zaanse en Nederlandse maatschappij.

Jaap de Boer heeft tijdens zijn leven veel betekend voor de Westzaanse gemeenschap. Hij was er politiek actief, zeer betrokken en wethouder en loco Burgemeester. Verder was hij directeur van Lambert Melisz, actief in de korfbalsport, oprichter van het blad `De Westzaner', bestuurslid van diverse organisaties en verenigingen en erelid van de Westzaanse gemeenschap. Jaap de Boer overleed in 2005. In 2006 besloot het college van Zaanstad een straat naar hem te vernoemen vanaf twee jaar na zijn overlijden. Normaliter is dat pas 10 jaar na een overlijden. De Westzaanse gemeenschap vond het heel belangrijk het gedachtegoed van Jaap de Boer in een straatnaam te bestendigen.

Klaas Ris werd in 1821 in Westzaan geboren. Hij heeft in Westzaan gewerkt in o.a. een Houtzaagmolen en een Papiermolen. Na een tijd in het leger, verhuisde hij naar Amsterdam, waar hij zich ontpopte tot een socialist van het eerste uur. Klaas Ris kwam op voor de arbeiders door het schrijven van vlammende brochures en vurige betogen op straat. Mede door het rumoer dat Klaas Ris wist te genereren werd Sociaal-Democratische Bond opgericht, een voorloper van de PvdA.

De derde persoon is de schilder, Willem Jansen. Hij werkte van 1942 tot 1969 in Westzaan. Vele van zijn werken verbeelden locaties in de Zaanstreek. Hij gebruikte daarbij veel verschillende technieken, zoals olieverf, aquarel, pen, pastel, gouache, lithografie en vooral ook de ets techniek. Met dit laatste heeft hij vooral landelijke bekendheid gekregen. In 1969 is hij overleden te Westzaan.

De drie straten zullen komen te liggen in het plan Molenaer aan het Zuideinde van Westzaan.