Politie Haaglanden

Extra persbericht 20 maart

Westland, 20-03-2009

Forse stijging aantal autoinbraken
In een week tijd sloegen inbrekers 45 keer toe

Westland/Midden-Delfland De afgelopen week is in het Westland en Midden-Delfland 45 keer in geparkeerde autos ingebroken. De inbrekers lijken het vooral te hebben gemunt op audiosystemen, navigatiesystemen en waardevolle spullen die zichtbaar in de autos worden achtergelaten.

In zowel Naaldwijk, Wateringen als Maasland sloegen inbrekers maar liefst negen keer toe. In Naaldwijk werd ingebroken op onder meer de Dreeslaan, de Groen van Prinsterenstraat en sportpark De Hoge Bomen. Opvallend was dat in Wateringen in één nacht vijf keer een auto werd opengebroken in de Murraijstraat. In Maasland sloegen de inbrekers toe op onder meer de s Prinsensingel, de Drie Hoeven en de Wethouder Dijkshoornlaan. In Poeldijk werd er tweemaal ingebroken op de Vredebestlaan. In de De Lier was het vijf keer raak (Anjer, Fresia, Van Alkemadestraat en Van Nijenrodestraat). In s-Gravenzande deden eveneens vijf mensen aangifte (Bordewijkstraat, Florence Nightingalestraat, Minstreelhof en Vondellaan). In Schipluiden bleek in drie gevallen sprake te zijn geweest van auto-inbraak.

Politiebureau Westland besteedt extra aandacht aan diefstallen uit autos, onder andere door extra surveillance op zogenoemde hotspots. Deze surveillance vindt plaats door collegas in burger en in uniform. De medewerkers van Politie Westland roepen daarbij de hulp in van het publiek. Verdacht gedrag kan en mag worden doorgebeld via 112. Het is immers van groot belang dat dergelijke informatie zo snel mogelijk bij de politieagenten op straat terecht komt. Dat vergroot de kans dat we inbrekers op heterdaad kunnen betrappen en aanhouden, stelt woordvoerder Wim Hoonhout.

SMS en buurtpreventie
Via het systeem SMS-alert stuurde Bureau Westland de afgelopen dagen tot twee keer toe een sms aan de deelnemende bewoners. Het doel was daarbij om vooral het publiek te informeren, in de hoop dat tips of andere informatie bij de politie binnenkomen. Uiteraard worden de buurtpreventen op de hoogte gehouden van de reeks inbraken. Zij zijn voor de politie belangrijke extra ogen en oren.

U kunt zelf ook maatregelen nemen om uw auto geen aantrekkelijk doelwit te maken voor potentiële dieven:
Neem altijd de sleutel uit het contact als u uitstapt, ook al is het maar voor even. Sluit de auto altijd af.
Haal de autoradio (of het 'frontje') uit de auto. Neem hem mee en verstop hem niet in de auto.
Laat in uw auto nooit kostbaarheden zichtbaar achter, zoals camera, telefoon, laptop, koffer, autopapieren, navigatiesysteem, MP3-speler, geld, cheques of creditcards. Let ook op de bevestiging van uw navigatiesysteem: alleen een zuignap op de voorruit kan al aanleiding zijn voor inbraak in uw auto.
Laat zien dat u niets waardevols verbergt. Zet het dashboardkastje open.
Laat ook geen andere spullen zichtbaar in de auto achter, zoals een (boodschappen)tas, kleding of papieren.
Zet uw auto, indien mogelijk, op een bewaakte parkeerplaats. Daar wordt minder ingebroken.
Parkeer op een goed verlichte plaats. Zo hebben anderen zicht op uw auto.
Registreer en merk waardevolle bezittingen in uw auto. De kans dat u uw bezittingen later terugkrijgt, is hierdoor groter. Registreer merk-, serie- en typenummer van uw autoradio, navigatiesysteem, cd-speler, speakers, autotelefoon en van andere waardevolle eigendommen. Dan kunt u een goede omschrijving van uw spullen geven, wanneer u toch aangifte moet doen. Noteer deze gegevens op de gratis registratiekaart van de politie. Gebruik voor het merken van uw bezittingen uw postcode en huisnummer. Maak bij verandering van postcode de oude code niet onleesbaar.

Daarnaast kunt u de politie helpen door in ieder geval altijd (internet)aangifte te doen van (poging) tot diefstal uit uw auto. Zo weet de politie in welke straten en op welke tijdstippen de dieven actief zijn. De politie kan die informatie gebruiken bij het opsporingsonderzoek.
Politie Westland vraagt u om verdachte omstandigheden direct door te geven via telefoonnummer 112. Is er geen spoed of wilt u iets vragen, dan kunt u contact opnemen met Bureau Westland, bereikbaar via telefoonnummer 0900-8844 of een kijkje nemen op de internetsite www.politie.nl/haaglanden.