Nederlandse Zorgautoriteit


visiedocument Zicht op toezicht

Publicatiedatum: 20-03-2009

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) publiceert vandaag het visiedocument Zicht op toezicht. In dit document beschrijft de NZa de algemene uitgangspunten van haar toezichtbeleid en het doel daarvan.

Als marktmeester in de zorg heeft de NZa de wettelijke taak om op zorgmarkten de randvoorwaarden te stellen voor een kwalitatief goede, toegankelijke en betaalbare zorg. Uiteindelijke doel is dat de consument zelf een vrije keus heeft in de zorg en daarvan de optimale prijs kwaliteit kan bepalen.

Met toezicht probeert de NZa een marktsituatie te bevorderen waarin consumenten erop kunnen vertrouwen dat zorgmarkten goed werken en zorgverzekeraars en zorgaanbieders hun wettelijke verplichtingen nakomen. Daartoe onderzoekt de NZa of zorgmarkten goed werken en marktpartijen hun wettelijke verplichtingen goed nakomen.

Een belangrijk uitgangspunt van het toezicht van de NZa is dat marktpartijen zelf verantwoordelijk zijn voor juist marktgedrag. Dit uitgangspunt past in het nieuwe zorgstelsel van de Wmg en de ZVW dat zorgaanbieders en zorgverzekeraars een grotere vrijheid geeft om op doelmatige wijze kwalitatief goede en toegankelijke zorg aan te bieden (zorg op maat).

Bij de uitoefening van haar toezicht houdt de NZa wel rekening met specifieke situaties op zorgmarkten. Als de markt goed werkt en marktpartijen hun eigen verantwoordelijkheid goed oppakken zal het toezichtonderzoek zich vooral richten op de borging van de randvoorwaarden voor goed werkende zorgmarkten, zoals transparantie van het zorgaanbod of de keuzemogelijkheden van consumenten. Waar dat niet het geval is zal de NZa zich meer richten op de naleving van wet en regelgeving. De NZa past ook het beginsel van verdiend vertrouwen toe in haar toezicht. Wanneer zorgaanbieders of zorgverzekeraars aan bepaalde voorwaarden voldoen zal de NZa in beginsel een lichter toezichtregime hanteren. Daaraan is wel gekoppeld dat de NZa streng zal optreden, bijvoorbeeld door het opleggen van aanmerkelijk zwaardere boetes als marktpartijen dit vertrouwen beschamen. Dit uitgangspunt past ook goed in het streven om de administratieve lasten zoveel mogelijk te beperken.

Bijlage:

* Visiedocument Zicht op toezicht

OneStat.com Web Analytics