Gemeente Hilversum

Hilversum zet schouders onder economische crisis

publicatiedatum: vrijdag 20 maart 2009

Investeringen worden naar voren gehaald, zoals een nieuw riool in een extra wijk in het Schrijverkwartier en de restauratie van de Dudoktribune. Burgemeester en wethouders stellen een reeks van maatregelen voor om de economische crisis het hoofd te bieden. De twee wethouders, die het voorstel hebben gemaakt, Jan Rensen (economische zaken) en Karin Walters (financiën en sociale zaken) spreken van `smeerolie' en `aanjager' van de lokale economie. De plaatselijke economie dreigt in zwaar weer te komen als gevolg van de grote internationale crisis.

De gemeente wil zich maximaal inspannen om de begrote investeringen snel en zonder vertraging tot uitvoering te brengen. Er staan al grote projecten op stapel in het kader van het Integraal Bereikbaarheidsplan (IBP) en er worden nieuwe scholen op het Laapersveld en in Hilversum Noord gebouwd. De Dudoktribune is een grote klus voor timmervaklieden en is goed voor de werkgelegenheid.

Een andere maatregel die de gemeente treft, helpt voorkomen dat meer mensen via werkloosheid in de bijstand komen. Zo worden extra klantmanagers aangenomen om de instroom aan te kunnen en genoeg aandacht te kunnen geven aan elke klant. Mensen die in de WW zitten worden nu al begeleid voordat ze doorstromen naar de bijstand. Om de instroom in de bijstand op te vangen worden extra consulenten bij Sociale Zaken aangetrokken.

Economische crisis
Ook de bewoners en bedrijven van Hilversum gaan de effecten van de economische crisis voelen. Voor Hilversum vallen de cijfers nu nog mee. De werkloosheidscijfers stijgen wel, maar minder dan de landelijke trend. Hilversum heeft veel kleine zelfstandigen (loodgieters, kleine klusbedrijven etc.). Zij profiteren nu nog van de situatie dat huiseigenaren in plaats van hun woning te verkopen, de bestaande woning opknappen. Maar mogelijk krijgen zij ook te maken met een terugloop aan opdrachten.
De mediabedrijven in Hilversum krijgen te maken met minder reclameomzet. Dat heeft consequenties voor de creatieve dienstverleners in de stad en voor de inkomsten van de omroepen. Voor de middenstand dreigt een daling van de omzet. Hoewel de gemiddelde koopkracht voor werknemers nog steeds iets toeneemt, heeft het psychologische effect van de crisis tot gevolg dat er minder geconsumeerd wordt.
De gemeente zelf
De negatieve effecten van de economische crisis raken ook de gemeente Hilversum zelf. Het wordt zichtbaar onder meer doordat de opbrengsten uit bouwprojecten minder zeker worden en er meer mensen een beroep doen op schuldhulpverlening. Gemeenten hebben slechts een aantal instrumenten in handen om economische bewegingen te beïnvloeden. Hilversum is daarom in overleg met het gewest, de provincie en het rijk om de krachten te bundelen.

Kansen
Elke situatie biedt ook kansen. Een voorbeeld hiervan is dat werkloosheid in een sector het arbeidspotentieel op markten vergroot waar tekorten zijn. Vooral zorg en onderwijs kunnen hiervan profiteren. Als consumenten op de centen gaan letten, kan de goedkope warenmarkt weer populairder worden. Als de woningmarkt stagneert, zullen huiseigenaren hun woningen eerder opknappen dan dat ze gaan verhuizen. Maatregelpakketten van rijk en provincie bieden mogelijkheden voor extra investeringsimpulsen.

Maatregelen tegen de crisis
Het college van burgemeester en wethouders maakt voor maatregelen 1,1 miljoen euro vrij, ongeveer de helft van het verwachte jaarrekeningresultaat van 2008. Hieronder volgt een overzicht van de maatregelen die het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad voorstelt.

Meer omzet
Op koopzondagen gaan de twee gemeentelijke parkeergarages gratis open. Door meer mensen te verleiden naar het centrum te gaan, krijgt de lokale economie een impuls. Een betere inrichting van de warenmarkt op woensdag en zaterdag zal het boodschappen doen op de markt aantrekkelijker maken.

Meer werk: investeringen
Volgens de huidige begroting investeert de gemeente in 2009 en 2010 al 48 miljoen euro; EUR 25 miljoen in wegen en riolen en EUR 20 miljoen in schoolgebouwen. Het college wil daarbovenop in één extra wijk in het Schrijverskwartier de riolering en de verhardingen aanpakken en 2,3 ton inzetten voor de verharding van het fietspad Rading. Door uit het resultaat van de jaarrekening 2008 EUR 160.000,- te halen, kan direct begonnen worden met de restauratie van de Dudoktribune. Het kunstgrasveld voor Victoria wordt één jaar eerder aangelegd dan gepland. De inrichting van Berenstein wordt voor deze zomer al gerealiseerd.

Meer werk: sneller aan de slag
De bouwvergunningen worden sneller afgehandeld, zodat bouwbedrijven aan het werk kunnen. Daarvoor wordt voor EUR 305.000,- aan extra menskracht ingehuurd. Ontwikkelaars hebben als gevolg van de kredietcrisis een aantal grote plannen aangepast. De projectcapaciteit bij de gemeente wordt uitgebreid om de aanpassingen van de ontwikkelaars sneller te kunnen beoordelen.

Meer mensen aan het werk houden
De verwachting is dat er meer mensen via werkloosheid in de bijstand komen. Daarvoor worden extra klantmanagers aangetrokken. Twee extra jobhunters gaan samen met mensen in de bijstand plekken zoeken bij werkgevers. Er wordt extra ingezet op preventie om een heftige armoedeval te voorkomen. Dat betekent dat mensen al begeleid gaan worden in de WW voordat ze doorstromen naar de bijstand. Er worden betaalde werkstages en leerwerkplekken ingevoerd. De `oversteek naar zorg' biedt veel kansen op omscholing en instroom in een sector waar veel werk is. Bedrijven die werktijdverkorting vragen worden actief benaderd. Het doel is om werknemers die met ontslag worden bedreigd te matchen met vacatures of om te scholen.

Meer ondersteuning voor financiële zorgen
Extra consulenten bij Sociale Zaken vangen de extra instroom op. Er komt ook een uitbreiding van de bezetting van het Info-loket Rondkomen. Alle nieuwe mensen in de bijstand krijgen binnen drie weken groepsgewijs voorlichting over het minimabeleid. Het stimuleren van de aanschaf van A++ apparaten wordt onderdeel van de reguliere bijzondere bijstand. Dit bespaart energie. De gemeente gaat ook een box met energiebesparende spullen verstrekken. Kleine ondernemers in zwaar weer kunnen een (renteloze) lening krijgen en een garantstelling van een lening. Nu het gebruik van de Besluit Bijstand Zelfstandstigen- regeling substantieel toeneemt, wil de gemeente de regeling niet begrenzen met een intakemaximum. Hetzelfde geldt voor de schuldhulpverlening. Sinds december vorig jaar is de toeloop verdubbeld ten opzichte van vorig jaar en daarom wordt er 250.000 euro voor vrijgemaakt.

Aanjagen: actieve houding
Er is actief overleg met werkgevers, lokale banken, woningbouwcorporaties en projectontwikkelaars over de gevolgen van de economische crisis. De gemeente vraagt elke partij zijn verantwoordelijkheid te tonen en maximaal initiatieven te nemen. De gemeente stuurt versneld projecten naar Rijk en provincie om subsidie binnen te halen, zodat meer investeringen naar voren kunnen worden gehaald. Er wordt spoedig een aanvraag voor subsidie voor het parkmanagement van het Havenkwartier ingediend. De kosten worden dan voor de helft door de provincie betaald. Tenslotte zal Hilversum erop toezien dat facturen die haar worden toegestuurd versneld worden afgehandeld. Begin dit jaar werd 71% van die facturen binnen dertig dagen betaald. Op 1 april moet dat 90 procent zijn.

Hoe nu verder?
Het voorstel wordt voorgelegd aan De Discussie van De Raad op woensdag 25 maart 2009 vanaf 20.45 uur in de Omroepkamer van het Raadhuis.