Ingezonden persbericht

VNG Magazine is het officiële orgaan van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

VNG Magazine, Postbus 20025, 2500 EA Den Haag.

Tel. 070-3780586, fax 070-7999840, e-mail: redactie@vngmagazine.nl

www.vng.nl

Deze week in VNG Magazine nr. 7 vrijdag 20 maart 2009

* Kandidatenlijsten raken uitgeput

Kandidatenlijsten voor raadsverkiezingen moeten meer namen kunnen bevatten dan de dertig die de Kieswet maximaal toestaat. PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen wil dat staatssecretaris Bijleveld van BZK nog voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar meer ruimte schept.

* VVV maakt van regio een merk

Nog geen tien jaar geleden probeerde de toenmalige Algemene Nederlandse Vereniging van VVV's (ANVV) tevergeefs te komen tot regiovorming. Lokale overheden en ondernemers vreesden verlies van het eigen gezicht. Anno 2009 blijkt een regionale aanpak met draagvlak in de gemeenten toch te kunnen. Voorbeeld: VVV Zuid-Limburg.

* Dualisering goed ingedaald

Alle partijen behalve de SP zijn tevreden over de dualisering van het lokale en provinciale bestuur. Tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer bleek dat vertegenwoordigers van gemeenten en provincies er net zo over denken. Ze dringen wel aan op praktische verbeteringen.

* Elke vlag mag

Op een klein aantal Nederlandse stadhuizen wapperde op 10 maart de Tibetaanse vlag. De oproep van de Tibet Support Group om op deze wijze aandacht te vragen voor de bezetting door China, vond weinig gehoor. Is vlaggen voor een goed doel politiek of solidariteit? De opvattingen uit Lelystad en Brielle.

* Hoogezand-Sappemeer stopt niet bij de voordeur

Het is een van de armere gemeenten van het land met de sociale problemen van een grote stad. Bestuurders en ambtenaren van Hoogezand-Sappemeer gaan daar niet onder gebukt. Integendeel, hoe groter de problemen, hoe groter het enthousiasme waarmee ze worden aangepakt. Armoede maakt vindingrijk.

* Psychologische factoren bij afspraken in de bouw

Tweede artikel in de serie 'Goed Opdrachtgeverschap'. Onderzoeker en jurist Peter Kamminga wijst op het belang van psychologische aspecten in contracten tussen gemeenten en bouwers. Het dichtgetimmerde juridische contract heeft afgedaan.

* Rechtspraak WOZ-zaken kan wel wat sneller

Gemeenten hebben de jaarlijkse WOZ-beschikkingen onlangs op de bus gedaan. Hoewel de waardering van onroerende zaken steeds verder verbetert, zal die ook dit jaar weer leiden tot rechtszaken. De rechterlijke toetsing van WOZ-waarden heeft aan kwaliteit gewonnen, vindt promovendus Gerbrand van den Ban. 'Maar het kan allemaal wel wat sneller.'

* Start cao-onderhandelingen uitgesteld

'Nullijn voor gemeenteambtenaren', kopte Binnenlands Bestuur vorige week. Alsof de cao-onderhandelingen al waren begonnen. 'Het was een schot voor de boeg', zegt Hans Schirmbeck, secretaris van het College voor Arbeidszaken, van wie de uitspraak afkomstig was. 'De echte inzet volgt later.'

* Decentrale Europese overheden: 'Anti-crisisbeleid kan niet zonder gemeenten en regio's'

Alleen met een gecoördineerde aanpak kan de economische crisis het hoofd worden geboden. Nationale overheden moeten hun handelen afstemmen met initiatieven op lokaal en regionaal niveau en ook tussen de regio's is een samenhangende aanpak nodig.

* VNG: niet lenen van de schatkist

De VNG heeft grote bezwaren tegen de invoering van lenen door lokale overheden bij de schatkist, zo schrijft ze in een advies aan staatssecretaris Ank Bijleveld van BZK. Maar sparen door lokale overheden bij de schatkist steunt de VNG wel.

* Inzet mosquito alleen na goedkeuring

Mosquito's mogen in de openbare ruimte alleen worden ingezet na goedkeuring door het lokale bestuur. Dat heeft de Tweede Kamer in een motie neergelegd. De regering moet hierover met de gemeenten afspraken maken.

* Inspectie kritisch over handhaving kinderopvang

Eén van de twee gemeenten had in 2007 de handhaving en het toezicht op de kinderopvang volledig op orde. Bijna alle gemeenten ontwikkelden hiervoor beleid. Toch velt de Onderwijsinspectie een 'gemengd oordeel'.

* VNG Nieuws
* Actiedag agressie en geweld
* VNG-bijeenkomst voor kleine gemeenten

Het volgende VNG Magazine nr. 8 verschijnt op 3 april 2009

(Bij overname van nieuws is bronvermelding verplicht)