Gemeente Ede

Nummer 040 / Ede, 17 maart 2009

Burgemeester Van der Knaap reikt Koninklijke Onderscheiding uit
Prof. dr. ir. H. Jochemsen Officier in Orde van Oranje Nassau

De heer prof. dr. ir. H. Jochemsen (57) uit Bennekom is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Cees van der Knaap van Ede heeft hem vrijdag 20 maart 2009 de versierselen opgespeld, die horen bij deze Koninklijke Onderscheiding.

De uitreiking gebeurde tijdens een voor de heer Jochemsen georganiseerd afscheid van het Prof. Dr. G.A. Lindeboom Instituut in de Christelijke Hogeschool Ede. De inwoner van Bennekom kreeg de hoge onderscheiding voor zijn belangrijke bijdrage aan het medisch ethisch denken op bijbelse grondslag en zijn betrokkenheid bij diverse ontwikkelingen in de gezondheidszorg. Zijn bijzondere verdiensten hebben nationale en internationale uitstraling.

Lindeboominstituut
Van 1987 tot 1 januari 2009 was de heer Jochemsen directeur van het Prof. dr. G.A. Lindeboom Instituut (Centrum voor medische ethiek) gevestigd in Ede. Door de grote inzet en vele contacten van de heer Jochemsen heeft het Lindeboom Instituut grote bekendheid gekregen in binnen- en buitenland.
Bij ontwikkelingen in de gezondheidszorg, waarbij medisch-ethische aspecten aan de orde waren, werd hij bijna altijd geraadpleegd door politici, gezondheidszorgdeskundigen, de media en vele anderen.

Bijzonder hoogleraar
Daarnaast was de heer Jochemsen tot september 2008 lector Ethiek van de Zorg aan de Christelijke Hogeschool Ede. Momenteel is hij bijzonder hoogleraar op de Lindeboomleerstoel voor Medische Ethiek voor het VU Medisch Centrum te Amsterdam. Als bijzonder hoogleraar heeft hij zijn kennis en inzicht overgedragen op studenten op de Lindeboomleerstoel voor Medische Ethiek.

Publicaties
De heer Jochemsen vervulde en vervult daarnaast nog steeds vele (bestuurs)functies en lidmaatschappen in commissies in de gezondheidszorg/medische ethiek. Hij gaf talloze lezingen en inleidingen, zowel in binnen- en buitenland. Van zijn hand verschenen ook vele vakwetenschappelijke publicaties, brochures en artikelen.