Ingezonden persbericht

Meppel, 4 maart 2009
Persbericht 011

Fatma Koser Kaya neemt SDS-dvd 'Starting Up' in ontvangst op Wereld Downsyndroomdag 2009

De Stichting Downsyndroom (SDS) viert Wereld Downsyndroomdag, 21 maart, dit jaar met drie landelijke activiteiten. Ten eerste wordt het thema van 2009, 'Down in the Country' ingevuld door de 25 plaatselijke afdelingen (Kernen) van de SDS, met feest voor de kinderen, workshops en voorlichtingsbijeenkomsten. Ten tweede is er de landelijke posteractie, die dit jaar ook zeer Europees wordt opgepakt. En ten derde is er de feestelijke presentatie van een nieuwe dvd-productie van de SDS: 'Starting up: Early Intervention bij Downsyndroom'.

D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya zal het eerste exemplaar van deze bijzondere dvd op zaterdag 21 maart in hotel New York in Rotterdam in ontvangst nemen.

De dvd is specifiek bedoeld om ouders, in het bijzonder ouders van allochtone origine, op weg te helpen in de hulpverlening die in Nederland mogelijk is voor hun kind met Downsyndroom. 'Starting Up: Early Intervention bij Downsyndroom' maakt ouders van kinderen met Downsyndroom wegwijs in de medische en paramedische hulp die hun kind kan krijgen, in het bijzonder ondersteuning bij Early Intervention (vroegtijdige systematische ontwikkelingsstimulering). De dvd is ondertiteld in een groot aantal talen: Nederlands, Engels, Arabisch, Frans, Duits, Spaans, Portugees, Turks, Marokkaans-Berbers en Sorani.

De SDS krijgt veel signalen dat multi-culturele gezinnen met een kind met Downsyndroom vaker de weg niet vinden naar de benodigde hulp. De dvd geeft ook andere ouders van kinderen met een ontwikkelingsbelemmering, zoals Downsyndroom, meer handvaten om hun kind thuis te helpen in zijn ontwikkeling. De SDS wil deze dvd daarnaast verspreiden onder kinderartsen, gynaecologen en verloskundigen, zodat professionele hulpverleners ouders op het spoor van Early Intervention kunnen zetten. Dat geldt met name voor de groepen, zoals veel allochtone gezinnen, die nu nog slecht bereikt worden. De SDS verwacht dat de dvd, waarop een aantal positieve rolmodellen is geportretteerd met uitgebreide ondertiteling, ook een belangrijke rol zal gaan spelen in andere landen.

Op 21 maart 2007 stond Wereld Downsyndroomdag in Nederland in het teken van 'Down-syndroom in de multi-culturele samenleving'. De SDS heeft op die dag een conferentie belegd met ouders van diverse culturele achtergronden over hun behoeften aan ondersteuning. Eén van de belangrijkste klachten van de ouders is dat de hulpverlening in Nederland zeer ondoorzichtig is. Deze dvd is een van de antwoorden van de SDS om aan de gesignaleerde informatiebehoefte tegemoet te komen.

Op initiatief van de Stichting Downsyndroom (SDS) heet de 21e dag van derde maand sinds 2006 Wereld Downsyndroomdag, World Down Syndrome Day. Die datum symboliseert het in drievoud aanwezig zijn van het 21e chromosoom als oorzaak van Downsyndroom. Aan deze kant van de aarde is het ook precies het begin van de lente. Zo kunnen op die dag met name de positieve aspecten van Downsyndroom wereldwijd breed onder de aandacht worden gebracht. De SDS wil Downsyndroom plaatsen in het licht van positieve ontwikkelingen, inclusie in de maatschappij en ontluikende mogelijkheden. En dat laatste is ook in ons land helaas nog steeds broodnodig. Want in de praktijk komt Downsyndroom in Nederland relatief zelden op een positieve manier in de media.

De dvd 'Starting up: Early Intervention bij Downsyndroom' is een productie van WBM Productions BV, Reeuwijk in opdracht van Erasmus MC Rotterdam en de Stichting Downsyndroom, Meppel. De regie is van Wim Beijderwellen.

Fatma Koser Kaya neemt de dvd in ontvangst om 12.45 uur in hotel New York, Koninginnehoofd 1, 3072 AD Rotterdam.

Aansluitend volgt een feestelijke middag voor ouders en kinderen uit Rotterdam en omgeving.
Voor meer informatie, ook over 'Down in the Country' en de SDS-posteractie, zie www.downsyndroom.nl .