Frugi Venta (Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland)


Agenda
21-03-2009 - 25-03-2009
Rondreis Ethiopië groente- en fruitsector

De directie Industrie en Handel (I&H) van het ministerie van LNV organiseert in samenwerking met DLV Plant van 21 t/m 25 maart 2009 een rondreis naar Ethiopië op het gebied van groente- en fruitteelt...

Ethiopië heeft een grote markt met exportmogelijkheden naar Europa en het koopkrachtige Midden Oosten. Daarnaast heeft het met 79 miljoen inwoners een sterk groeiende binnenlandse markt. De exportmogelijkheden met luchtvracht zijn redelijk ontwikkeld. Verwacht wordt dat de komende jaren de dienstverlening rondom luchtvracht verder zal verbeteren. Export via de zee gaat via de haven van Djibouti, ook hier zijn positieve ontwikkelingen gaande. Zo is er in 2008 gestart met het vervoer van verse producten in gekoelde containers.

Groente en fruit
De export van groente en fruit is nog weinig ontwikkeld, de huidige export bestaat vooral uit verse boontjes, daarnaast worden aardbeien, tomaten, komkommer, spaanse peper, geblokte paprika en verse kruiden geëxporteerd. Teelt van vollegrond groenten neemt fors toe, in enkele gevallen per project van enkele duizenden hectares. Ook in de fruitteelt is er voldoende belangstelling (fruitsappen, concentraat en verse producten). De overheid en de sectororganisatie geven hoge prioriteit aan het versnellen van de groei van deze sector en veel ondernemers zijn bezig met het verkennen van de mogelijkheden.

Doorzettingsvermogen
Ethiopië is een land in ontwikkeling. Dit betekent onder andere dat men tegen de nodige bureaucratie oploopt en de dienstverlening van banken niet optimaal is. Dit vergt in de beginfase een flinke dosis geduld en doorzettingsvermogen. Daar staat tegenover dat er ondersteuning mogelijk is voor het zakendoen in Ethiopië.

Meer informatie:www.evd.nl/info/programmas