Ingezonden persbericht


Minister Cramer en oud-weerman John Bernard als klimaat-quizmasters Drieduizendste Klimaatstraat gevierd door heel Nederland

Utrecht, 18 maart 2009 - Het klimaat blijkt veel Nederlanders aan te spreken en energiebesparing wordt langzaam maar zeker een nieuwe groene beweging in Nederland. Deze week is de drieduizendste klimaatstraat een feit: de Irenestraat in Burgh Haamstede is de jongste straat van het Nationale Klimaatstraatfeest. Door heel Nederland hebben burencomités plannen gesmeed hoe zij de mijlpaal van drieduizend straten zullen gaan vieren. De meest creatieve inzending kwam van de Finmark-buren in Leusden, die daarmee een groene deelbakfiets wonnen.

In oktober 2008 startte het Klimaatstraatfeest, een laagdrempelige manier om mensen bewust te maken van de klimaatverandering en ze te stimuleren energie te besparen. Straten kunnen tot 31 maart klimaatpunten verdienen door als buren gezamenlijk iets te doen tegen klimaatverandering. Op 16 mei 2009 vieren 500 straten door heel Nederland 499 Nationale Klimaatstraatfeesten en één Superstraatfeest.

"Deze manier van energie besparen maakt enthousiast." vertelt Niels de Heij van de HIER-Klimaatcampagne. "De saamhorigheid in deze Klimaatstraatbuurten groeit en de mensen borrelen en bruisen van de goede besparingsplannen."

De manieren om zuinig met energie om te gaan lopen uiteen. Straatbewoners gaan samen eten om energie te besparen. Kinderen starten projecten op school om anderen bewust te maken. In de ene straat spreken ze af de verwarming wat lager te zetten en een warme trui te dragen. In een andere buurt schaffen buren gezamenlijk zonnepanelen of led-lampen aan, waarvoor ze gezamenlijk flinke kortingen kunnen bedingen. Meer dan honderd gemeenten en woningbouworganisaties verlenen medewerking aan nieuwe initiatieven. Zo ontstaat in Nederland ongemerkt een nieuwe groene beweging.

De opdracht van het Klimaatstraatfeest is eenvoudig: ga via www.klimaatstraatfeest.nl met zoveel mogelijk buren in je eigen straat aan de slag om energie en geld te besparen.

Het Nationale Klimaatstraatfeest is een initiatief van de HIER Klimaatcampagne, de campagne van de 40 grootste goede doelen van Nederland die zich zorgen maken over klimaatverandering. Aan de Nationale Klimaatstraatfeest-campagne doen lokale en regionale milieuorganisaties mee, die de mensen in hun eigen buurt kunnen adviseren over energiebesparing. Andere organisaties die hierin samenwerken: De Provinciale Milieufederaties, het Klimaatverbond, Stichting Meer met Minder, SenterNovem, de Woonbond, Buurtlink en MilieuCentraal.

Einde persbericht, voor meer informatie (

Ingezonden persbericht