Gemeente Spijkenisse


Markering op kruising Sportlaan-Groene Kruisweg-Edisonweg

18 maart 2009

Kruispunt Groene Kruisweg

De gemeente Spijkenisse gaat op zaterdag 21 en zondag 22 maart 2009 de strepen trekken. Het autoverkeer kan lichte hinder ondervinden van deze werkzaamheden.

De N493, ook wel de Groene Kruisweg genoemd, is een van de 25 drukste provinciale wegen in Zuid-Holland. De weg verwerkt meer dan 6 miljoen voertuigen per jaar, met pieken in de ochtend- en avondspits. Dat levert regelmatig opstoppingen op. In Spijkenisse is de kruising Sportlaan - Groene Kruisweg - Edisonweg het grootste knelpunt. Markeringen in het wegdek moeten soelaas bieden.

Verkeersgedrag
Tijdens een meting is gebleken dat naast het grote verkeersaanbod het verkeersgedrág van veel automobilisten de oorzaak van de slechte doorstroming is. Een aantal automobilisten stopt niet voor het rode verkeerslicht en regelmatig wordt het kruispunt geblokkeerd voor andere weggebruikers.

De politie heeft inmiddels diverse controles uitgevoerd, waarbij zij vooral lette op het doorrijden door rood licht, het blokkeren van het kruispunt en het niet volgen van de rijrichting op het wegdek. Zij heeft daarbij ook bekeuringen uitgeschreven.

Niet stilstaan
De bevindingen van de politie zijn meegenomen in een onderzoek naar maatregelen om de verkeersveiligheid en de doorstroming te bevorderen. Dat heeft geleid tot het besluit op het wegdek markeringen aan te brengen, zodat duidelijk is waar auto's niet stil mogen staan.

De gemeente brengt in het weekend van zaterdag 20 en zondag 21 maart 2009 deze markeringen aan. Via dit visuele hulpmiddel wordt automobilisten duidelijk gemaakt welk gedeelte van het kruispunt zij vrij moeten houden om de doorstroming van het kruisende verkeer te waarborgen. Ook worden zogenaamde ondersteuningsborden geplaatst met de tekst: `gemarkeerd gedeelte vrijhouden'.

Vanaf maandag 23 maart 2009 gaat de politie regelmatig op de kruising controleren of de verkeersregels in acht worden genomen. Om automobilisten attent te maken op de nieuwe situatie, wordt tijdelijk een tekstkar geplaatst met de tekst: `Kruispunt vrijhouden bevordert de doorstroming'. De boete voor het blokkeren van de kruising is EUR 150,--.