Vrouwen komen van Venus, lesbo's ook

18/03/2009 15:23

Stichting FemFusion

IJSSELSTEIN, 18 maart 2009 - Lesbische vrouwen gaan zich herbezinnen op hun emancipatie strategie. Hoewel vrouwen formeel hun plek hebben bij belangenbehartiger COC, wordt binnen het homo-emancipatie beleid te weinig aandacht besteed aan lesbische vrouwen. Stichting FemFusion stelt daarom de organisatie van de emancipatie van lesbische vrouwen aan de kaak.

Homo-emancipatie beleid moet zich richten op zowel mannen als vrouwen. Maar in de praktijk staat vooral de homoman centraal. Dymphie Verleun van Stichting FemFusion: "Vrouwen en mannen blijken zozeer van elkaar te verschillen, dat het samen strijden voor sociale acceptatie voor lesbische en biseksuele vrouwen nauwelijks positieve effecten heeft!"

Stichting FemFusion vindt lesbische emancipatie een soevereine zaak die tot op heden onderbelicht is gebleven. Minister Plasterk maakte, in reactie daarop, emancipatie van lesbische en biseksuele vrouwen een apart aandachtspunt in zijn homonota 2008-2011. "Terecht. Lesbische vrouwen zijn in de eerste plaats vrouw en pas daarna lesbisch. Vrouwen verschillen zo duidelijk van mannen, dat seksuele oriëntatie de kloof tussen mannen en vrouwen niet kan dichten," stelt Verleun. FemFusion organiseert nu vijf publieke debatten over de positie van lesbische vrouwen in Nederland. Het tweede debat gaat over het thema Emancipatie.

"Als wij aandacht aan lesbische vrouwen besteden, levert dat boze abonnees op," aldus Henk Krol, hoofdredacteur van de Gay Krant. "Lesbo's dragen maandverband, homo's niet. De interesses liggen gewoon heel anders." Verleun valt hem bij: "Als het gaat om gelijke rechten, dan spelen man-vrouw verschillen geen grote rol. Op het gebied van sociale acceptatie des te meer! Tijdens het debat over Emancipatie staat wat mij betreft de vraag centraal of lesbische vrouwen toe zijn aan hun eigen belangenbehartiger. In Nederland streven we nu immers naar die sociale acceptatie!"

Onder leiding van Inge Diepman gaan op 21 maart in het MediaPlaza te Utrecht o.a. Henk Krol als vertegenwoordiger van de homobeweging, Marije Cornelissen namens de vrouwenbeweging en Vera Bergkamp van het COC met de lesbische vrouwen in discussie over het emancipatie vraagstuk. Elk debat is achteraf te zien onder 'Debat gemist?' op www.lesbischdebat.nl.





http://www.lesbischdebat.nl

http://www.stichtingfemfusion.nl