Leger des Heils

Nieuw seizoen Dutch Homeless Cup aanstaande zaterdag van start in Rotterdam

03/20/2009
Nationale voetbalcompetitie helpt dak- en thuislozen bij sociale acceptatie en reintegratie; resultaten eerste seizoen veelbelovend; PvdA Kamerlid Hans Spekman nieuwe ambassadeur Dutch Homeless Cup

ZEIST, 18 maart 2009 - Komend weekend barst voor het tweede achtereenvolgende jaar de strijd om de Dutch Homeless Cup (DHC) los. De Nederlandse voetbalcompetitie voor dak- en thuislozen aat van start op het Schouwburgplein in Rotterdam. Met PvdA Kamerlid Hans Spekman als nieuwe ambassadeur van de competitie strijden dit jaar liefst zestien teams afkomstig uit heel Nederland mee om de titel.

Samen met oud-international John de Wolf, die in Rotterdam de aftrap zal verrichten, steunt Spekman de competitie. Het Tweede Kamerlid oogstte in zijn periode als wethouder in Utrecht alom lof met et vestigen van hostels voor dak- en thuislozen. "Voetbal geeft dak- en thuislozen de kans om weer mens te zijn. Het helpt mensen die behoorlijk afgegleden zijn, door pech of door fouten, weer op te krabbelen. In mijn periode als wethouder heb ik gemerkt dat sport een erg sterk middel is om maatschappelijke problemen aan te pakken. Daarom steun ik de Dutch Homeless Cup!"

De Dutch Homeless Cup wordt georganiseerd door de Stichting Meer dan Voetbal. Deze stichting, opgericht door de KNVB, de Eredivisie en Eerste Divisie, zet de kracht van voetbal in voor een betere samenleving. Vorig jaar werd de competitie voor het eerst gehouden. De betrokken teambegeleiders van het Leger des Heils zijn uiterst positief over de gevolgen van de competitie. "De deelnemers boeken zichtbaar progressie. Het draagt bij aan zelfvertrouwen, gezondheid en structuur in het leven van de deelnemers. Eindelijk ervaren ze iets positiefs en hebben ze het gevoel dat ze er toe doen".

Structurele aanpak met professionele begeleiding De Stichting Meer dan Voetbal is blij dat er na een succesvol eerste seizoen een vervolg wordt gegeven aan de Dutch Homeless Cup. "Mensen die jarenlang complexe problemen hebben gehad, zet je niet zomaar weer op de rit", zegt Edu Jansing, directeur van Stichting Meer dan Voetbal. "Daar is een structurele aanpak voor nodig, met veel geduld en professionele begeleiding in de vorm van persoonlijke trajecten. Voetbal helpt daarbij omdat het dak- en thuislozen enorm stimuleert weer iets van hun leven te maken."

Dat blijkt ook uit het verhaal van Vincent Gard. Als keeper en aanvoerder van het Rotterdamse team won hij vorig jaar de Dutch Homeless Cup waarna hij in december samen met teams uit 55 andere landen deelnam aan het WK in Melbourne. Op dat verre continent eindigde het team van dakloze voetballers uiteindelijk op een 20ste plaats. Ook dit jaar is hij weer van de partij, zij het niet meer als voetballer. Nu hij is hij trainer en coach van het Rotterdamse team.

Heel veel positieve energie
Vincent had als oud-militair te kampen met psychische problemen waardoor hij uiteindelijk op straat belandde. Via het Leger des Heils kwam hij uiteindelijk in aanraking met de Dutch Homeless Cup. "Het voetbal heeft mij enorm geholpen, het haalde me uit mijn geïsoleerde wereldje en bracht me structuur en regelmaat. Toen ik vorig jaar begon met voetballen had ik totaal geen conditie meer. Aan het einde van het seizoen was ik veel fitter en sterker. Als je dan ook nog kampioen wordt, zorgt dat voor heel veel positieve energie." Die energie zet hij nu in om van `zijn' team een kampioensteam te maken.

De partners van de Dutch Homeless Cup zijn het Leger des Heils, het Ministerie van VWS, USG Restart, Nike, De Straatkranten, het Oranjefonds en de Gemeente Rotterdam. Gezamenlijk maken zij een vuist te maken tegen de daklozenproblematiek.

Meer informatie is te vinden op www.dutchhomelesscup.nl.

Over Stichting Meer dan Voetbal:
De Stichting Meer dan Voetbal, opgericht door de KNVB, de Eerste Divisie en Eredivisie, zet de kracht van voetbal in voor het bereiken van maatschappelijke doelen. De stichting ondersteunt daartoe clubs bij het vormen en uitvoeren van MVO beleid, organiseert landelijke, cluboverstijgende projecten en werkt aan het zichtbaar maken van de maatschappelijke rol van voetbal. In het oog springende projecten van Meer dan Voetbal zijn onder andere Scoren voor gezondheid, Tijd voor Sport en Project Niemand Buitenspel. Meer informatie kunt u vinden op: www.meerdanvoetbal.nl