Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Opening energieleverende woning Leusden

Spreekpunten minister Cramer voor opening energieleverende woning Leusden 21 maart 2009.

* "Woning accu voor auto". Zo stond vorige week te lezen in de grootste krant van NL.

* Kan dat? Ja, dat kan. Sterker nog, het gebeurt hier... in Leusden.
* Onder andere door driedubbele isolatie en opwekking van eigen stroom via wind, zon en uit de aarde is dit mogelijk.
* Johannes Out en Jander van Dijk van InnoConstruct, tezamen met grote partners als Philips, Siemens, Eneco maken het onmogelijke mogelijk: een woning zonder aansluiting op elektricteit of aardgasnet. Dit is een huis dat elektriciteit oplevert. Kortom, vindingrijk, innovatief en superduurzaam!

* En met die overtollige energie kan je 5000 km gratis rijden in een elektrische auto. Tel uit je winst! Voor milieu en portemonee!
* Hier staat kortom met recht een heus groen 'powerhouse'.
* Overigens zonder dat dat aan de buitenkant tot futurische trekjes leidt. Dit is eigenlijk een 'gewoon' jaren dertig retrohuis dat je overal kan vinden in NL. Dat maakt het ook 'laag drempelig' voor mensen om in te wonen

* Onlangs bezocht ik met onze kroonprins een energieneutrale wijk in Zweden. Dat zag er aan de buitenkant ook heel 'gewoon' uit. Toen riep ik al: wat de Zweden kunnen, kunnen wij ook. Maar hier in Leusden wordt zelfs bewezen dat we zelfs verder kunnen gaan dan energieneutraal. Een energieleverend huis!

* Ik zeg: laat Leusden het begin zijn van de bouw van een hele reeks van powerhuizen!

* Natuurlijk zijn de kosten voor de korte termijn soms hoger dan bij een gemiddeld huis. Maar we moeten naar de lange termijn kijken. Het spaart ons milieu, het spaart energie, het versterkt onze economie en bouwsector...en consumenten lachen om hun energieplusrekening.

* Op diverse plaatsen in NL wordt gedacht over klimaatneutrale wijken, zoals in Utrecht. En er worden ook al projecten met energieleverende huizen voorbereid. Soms voor een niet hogere prijs dan traditionele nieuwbouwhuizen. En dan als klap op de spreekwoordelijk vuurpijl zonder energielasten!
* Tot slot, met slimme mensen als Johannes Out en Jander van Dijk aan mijn zijde, ga ik met veel vertrouwen voor een beter klimaat. Niet overmorgen, niet morgen, maar vandaag!