Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Manifestatie wijk Rozendaal Leusden

Spreekpunten minister Cramer op Manifestatie wijk Rozendaal Leusden op 21 maart 2009.

* Ik wil van Nederland een schoon en energiezuinig land maken. En dat kan ik natuurlijk niet in mijn eentje voor elkaar boksen. Daar heb ik de hulp van bedrijven bij nodig. De hulp van slimme mensen die groene uitvindingen doen. De hulp van provincies en gemeenten. En natuurlijk ook het Nederlandse publiek;

* In mijn klimaattoer langs Nederlandse gemeenten heb ik al zoveel prima initiatieven gezien.
Den Haag heeft een wereldprimeur met een zeewaterwarmtecentrale die woningen verwarmt, in Utrecht wordt hard gewerkt aan de bouw van energieleverende en klimaatbestendige woningen en in Heerlen gaan woningen verwarmd worden door water uit oude mijnen met behulp van een superingenieus en innovatief;
* Tientallen gemeenten- van Alkmaar tot Zevenaar, van Haarlem tot Leusden - gaan kortom voor een beter klimaat.
* We staan nu op een kruispunt van wegen. Economische crisis is een historische kans om onze economie om te vormen tot een echte groene economie. Een economie die onze planeet niet verder uitput en opwarmt. De gebouwde omgeving kan daar een groot aandeel in leveren.

* In de nieuwbouw is het doel energieneutrale nieuwbouw in 2020.
* In de bestaande bouw zijn er nog veel mogelijkheden om energie te besparen. Denk aan isolatie, het vervangen van oude ketels, de inzet van duurzame energie of plaatsen van slimme energiemeters.
* Met het programma Meer met Minder waar alle partijen - van bouwers tot overheid - hun handtekening onder hebben gezet gaan we dat mogelijk maken;

* Jullie wijk 'Park Rozendaal' met bijna 500 woningen uit de jaren zeventig biedt grote kansen voor energiebesparing;
* Jullie hebben dat hier goed in de gaten. Het Energie-Team - het E-team in de volksmond - onder strakke leiding van Eric Jan Tuininga trekt daar fantastisch aan. Dat noem ik nou de kracht van vrijwilligers.

* Het is vandaag 21 maart dus ook Make A Difference Day, de dag van de vrijwilliger. U bewijst in uw wijk dat u als vrijwilliger het verschil wil maken voor een beter klimaat. Ik heb daar écht heel veel waardering voor. Mag ik applaus?

* Met steun van de provincie Utrecht heeft het E-Team een helder adviesrapport opgesteld met veel concrete plannen en acties. De gemeente Leusden heeft dat gezien en u terecht de Milieuprijs 2008 toegekend.

* Uw plan Energiek Groen is nu één van de porefprojecten uit Meer met Minder met als doel bestaande woningen energeizuiniger maken. Een plan dat dus is opgezet door bewoners zelf. Dat vind ik echt prachtig en essentieel voor welslagen plannen.
* Het E-Team heeft ook een helpdesk voor bewoners opgezet. Advies op maat wordt verstrekt bijvoorbeeld over hoe met minimale investeringen een maximaal energiebesparingsresultaat kan worden bereikt.

* Natuurlijk is het geen verrassing dat uw koploperwijk ook enthousiast mee doet met het Klimaatstraatfeest. Ik weet zeker dat jullie een pracht resultaat gaan halen en in de top gaan eindigen.

* Tot slot. Energiebesparen is goed voor het milieu, goed voor de economie en goed voor uw energierekening, kortom, goed voor uw portemonnee!

* Ik roep alle bewoners op om forse energiebesparende maatregelen te gaan nemen. Dat doe ik niet met een opgeheven vingertje maar met een vuist en een uitgestoken hand.

* De vuist die staat voor kracht en doorzettingsvermogen. Want energiebesparen is topsport!
De uitgestoken hand maakt duidelijk dat ik graag samen met u keihard wil werken aan een beter klimaat!
Die hand is ook nog gevuld met euro's uit het programma Meer met Minder. Want het mag natuurlijk niet alleen bij mooie woorden blijven.

* Maar bovenal - dames en heren - is energiebesparen...leuk! Superleuk!

* Dank u wel.