Ingezonden persbericht


21 maart: Dag tegen Racisme
Aantal meldingen over racisme in Noord-Holland Noord flink gestegen in 2008

21 maart is door de VN uitgeroepen tot de Dag tegen Racisme. Rond deze dag worden in de hele wereld activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor discriminatie op grond van afkomst en etniciteit. In Nederland wordt op zondag 22 maart een grote bijeenkomst in de Melkweg in Amsterdam georganiseerd door Nederland Bekent Kleur, met debatten, optredens en films.

Dat aandacht voor racisme ook in Noord-Holland Noord nog altijd hard nodig is blijkt wel uit de meldingen die Art.1 Bureau Discriminatiezaken in 2008 ontving. Er zijn in het afgelopen jaar 164 meldingen gedaan van discriminatie op grond van ras of afkomst. In 2007 waren dit er nog 75. De meeste meldingen van discriminatie op ras of afkomst hebben te maken met afwijzing bij sollicitaties, pesten op de werkvloer, pesten op school en belediging en bedreiging op straat.

De toename van het aantal meldingen betekent niet per se dat er meer gediscrimineerd wordt. Uit onderzoek in Noord-Holland Noord is gebleken dat er jaarlijks ongeveer 3.000 gevallen in de regio zijn waarin mensen zich gediscrimineerd voelden op grond van hun huidskleur, en ook 1.900 gevallen waarin dit gebeurde op grond van het geboorteland van de persoon zelf of de ouders. Marije Cornelissen, directeur van Art.1 NHN zegt hierover: 'Meer meldingen betekent vooral meer meldingsbereidheid, en dat juichen we toe. Als mensen discriminatie bij ons melden kunnen we er wat aan doen. Daarom zijn we blij dat in 2008 meer dan dubbel zoveel mensen die stap gezet hebben dan in 2007, hoewel het nog steeds het topje van de ijsberg is ten opzichte van het aantal gevallen'.

De toename van de meldingsbereidheid in 2008 is deels toe te schrijven aan de opening van twee meldpunten, in Hoorn en Den Helder, naast het hoofdkantoor in Alkmaar. 'In de pers en door de gemeenten is veel aandacht besteed aan de meldpunten, waardoor slachtoffers ons beter wisten te vinden', zegt Cornelissen hierover.

Begin april wordt de Monitor 2008 van Art.1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord uitgebracht, met daarin een analyse van de meldingen bij het bureau in 2008 op álle gronden (en niet alleen op grond van ras en afkomst) en alle maatschappelijke terreinen.