CPNB


Boekenweek 2009 evenaart editie 2008

De 74ste Boekenweek, met het motto TJIELP TJIELP - De literaire zoo, heeft ondanks het huidige economische tij veel publiek naar de boekhandel gebracht.

De boekwinkels verwachten dat zaterdagmiddag om 18.00 uur nagenoeg de gehele oplage van het Boekenweekgeschenk - 968.000 exemplaren - is uitgedeeld. Uit een door de Stichting CPNB gehouden steekproef blijkt dat de besteding van klanten 1 à 2 % lager ligt dan in 2008.

Opvallend was de hernieuwde belangstelling voor de beroemdste Nederlandse verhalenschrijver over dieren, Anton Koolhaas. De voor deze Boekenweek verschenen 4e editie - bij Uitgeverij Van Oorschot - van zijn verzamelde verhalen was in 15 dagen uitverkocht. De vorige druk deed daar 15 jaar over.

Dierenthema geslaagd
De bestverkochte boeken waren Het diner van Herman Koch, De verbouwing van Saskia Noort en De eenzaamheid van de priemgetallen van Paolo Giordano. Het dier in de letteren bleek voor lezers een interessant thema. De 95.000 exemplaren van het Boekenweekessay Piep,van Midas Dekkers, was snel uitverkocht. In De Bestseller60 staan onder andere Mijn leven als hond van Martin Bril, Vogels kijken van Kester Freriks, Het dierbaarste van Kees van Kooten, Het vertrek van de mier van Toon Tellegen en Medereizigers van Rudy Kousbroek.

Lezers die tijdens de Boekenweek voor ten minste EUR 11,50 aan Nederlandstalige boeken kochten, kregen in de boekhandel het Boekenweekgeschenk Een Tafel vol Vlinders van Tim Krabbé cadeau.

De Boekenweek wordt dit weekend met een aantal lokale feesten afgesloten. Zie voor meer informatie www.boekenweek.nl.