Vrije Universiteit Amsterdam

Onderzoek VU: De arbeidsdeelname van oudere werknemers

De arbeidsdeelname van oudere werknemers kan worden verbeterd door de AOW-leeftijd geleidelijk naar 67 jaar te verhogen en wettelijk vast te leggen wanneer en hoe de arbeidsovereenkomst eindigt bij het bereiken van de pensioenleeftijd. Dit zijn enkele van de aanbevelingen die Mark Heemskerk doet in zijn onderzoek naar praktische en juridische belemmeringen om langer door te werken en hoe die belemmeringen kunnen worden weggenomen.

Moeten oudere werknemers doorwerken na 65 jaar? Door vergrijzing en toenemende levensverwachting ontvangen meer mensen langer een uitkering terwijl er minder werknemers zijn die de kosten daarvan opbrengen. De overheid wil daarom graag dat oudere werknemers langer doorwerken. De oudere werknemers zelf hebben daar niet altijd zin in terwijl ook werkgevers vaak afwillen van hun 'dure' oudere werknemers.

Het onderzoek van Heemskerk bevat een kritische analyse van wet- en regelgeving, rechterlijke uitspraken en bepalingen in (collectieve) arbeidsovereenkomsten en pensioenreglementen. Hij geeft antwoord op vragen zoals:

-worden arbeidsvoorwaarden voor oudere werknemers als seniorenregelingen en automatische loonperiodieken bedreigd door het verbod van leeftijdsdiscriminatie?,

-eindigt de arbeidsovereenkomst automatisch bij het bereiken van de pensioenleeftijd?,

-welke belemmeringen zijn er om door te werken na 65 jaar?
-welke belemmeringen en stimulansen bevatten de AOW en de aanvullende pensioenen (inclusief de fiscaal `afgeschafte' VUT en prepensioen) om langer door te werken?

Heemskerk eindigt zijn onderzoek met concrete aanbevelingen aan zowel wetgever als sociale partners om de arbeidsdeelname van oudere werknemers te verbeteren. Naast de eerder genoemde aanbevelingen pleit hij er onder meer voor om voortzetting van de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd na pensionering mogelijk te maken. Tevens bepleit hij een onderzoek naar de veronderstelling van werkgevers dat oudere werknemers duur zijn om vervolgens effectieve maatregelen te kunnen nemen om de arbeidsmarktpositie van oudere werknemers te verbeteren.


* Startdatum27-03-2009


* Tijd13.45


* LocatieAula


* TitelDe arbeidsdeelname van oudere werknemers


* PlaatsAula


* SprekerM. Heemskerk


* Promotorprof.mr. L.H. van den Heuvel


* OnderdeelFaculteit der Rechtsgeleerdheid


* WetenschapsgebiedRechten


* EvenementtypePromotie