Politie Groningen

Politieberichten Groningen 21 maart 2009

Provincie Groningen, 21-03-2009

Bedum/Veendam: man troggelt geld af met smoes

De politie heeft de afgelopen dagen meerdere meldingen binnen gekregen van een man die met een geloofwaardig verhaal geld van oudere mensen afhandig wil maken. De man lijkt bij drie personen in de omgeving van de Lange Leegte in Veendam enkele tientjes buit te hebben gemaakt. Bij een 71-jarige vrouw in Bedum ving hij bot. In alle gevallen belde hij bij oudere mensen aan. De persoon gebruikt de smoes dat hij zijn sleutels van zijn woning kwijt is geraakt, zijn portemonnee in de woning heeft laten liggen en dat hij geld nodig heeft om met het openbaar vervoer te kunnen reizen. De politie weet niet of het in beide gevallen om dezelfde man gaat, maar wil wel waarschuwen voor soortgelijke praktijken.

Groningen: Stadjer aangehouden na mishandeling

De politie heeft vrijdagmorgen een 35-jarige Groninger aangehouden omdat hij in de Bloemstraat een 50-jarige plaatsgenoot zou hebben geslagen. Het duo kreeg een woordenwisseling waarna de verdachte een hard voorwerp pakte. Hij sloeg de andere man daarmee op het hoofd. Die raakte daardoor gewond. Het slachtoffer werd voor controle naar een ziekenhuis gebracht. De 35-jarige Stadjer is ingesloten voor verhoor.

Warffum/Bedum: verkeerscontrole lading

De politie heeft het verkeer op diverse plaatsen in Noord-Groningen gecontroleerd op het vervoeren van lading. In Warffum werd een 41-jarige tractorbestuurder uit de gemeente Eemsmond bekeurd omdat hij een grote haspel aan de voorzijde vervoerde. Door de wijze waarop de haspel werd vervoerd, had de bestuurder slecht zicht naar voren.

Op de Prof. Ridderbosstraat in Bedum werd een 67-jarige automobilist uit Roden langs de kant van de weg gezet. De Drent vervoerde in een aanhangwagen steigerbuizen die 3 meter over het trekkende voertuigen staken. Dit was met name in bochten gevaarlijk voor tegemoetkomend verkeer. Bovendien vervoerde de Roner bedrijfsafval terwijl hij daar geen juiste vergunningen voor heeft. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt.

Boerakker: vrachtwagen ramt boom door liftas

Bij een verkeersongeval op de Bakkerom bij Boerakker is vrijdagmiddag een vrachtwagencombinatie fors beschadigd. Een 43-jarige vrachtwagenbestuurder uit Ede reed in de richting van de A7 toen plotseling zijn combinatie begon te slingeren. Hij kon het voertuig niet meer onder controle houden en ramde een boom. De chauffeur raakte niet bij gewond. Uit onderzoek bleek dat een liftas achterop de aanhanger door onbekende oorzaak op het wegdek was gezakt. Hierdoor raakte de combinatie in onbalans en verloor de bestuurder de macht over het stuur. De politie heeft een registratie gemaakt.

Groningen: doorrijder meldt zich

Een 44-jarige inwoner van Groningen heeft zich vrijdag gemeld bij de politie naar aanleiding van een ongeval donderdagavond op de Grevingaheerd in zijn woonplaats. Bij de aanrijding raakten een man (24) en vrouw (26) uit Groningen gewond. De 44-jarige Groninger reed na het ongeval weg op zijn scooter. Hij verklaarde overstuur te zijn geraakt na de aanrijding en er daarom vandoor te zijn gegaan. De politie had vrijdagmorgen een getuigenoproep naar buiten gebracht.

Groningen: applaus omstanders na aanhouding

Een 55-jarige Groninger is vrijdagnacht aangehouden voor het beledigen van politiemensen. De man schold de langslopende agenten meerdere malen uit op de Tussen beide markten in zijn woonplaats. De agenten lieten de Stadjer weten hier niet van gediend te zijn en vroegen hem door te lopen. Dit leverde echter alleen op dat de verdachte zijn scheldkanonnade verhevigde. Hij werd vervolgens aangehouden. Omstanders die het gedrag van de Groninger ook buiten alle proporties vonden, gaven de politiemensen een applaus voor hun handelswijze. De vervelende man kon na een verklaring en met een bekeuring het politiebureau verlaten.

Schildwolde: huiselijk geweld

De politie heeft vrijdagnacht een 36-jarige man uit Schildwolde aangehouden. De man zou in zijn woning zijn 24-jarige partner hebben mishandeld. Kinderen in het huis waren hier getuige van geweest. De politie heeft de verdachte meegenomen naar het politiebureau. Hij is ingesloten.

Groningen: automobilist onder invloed

De politie heeft vrijdagavond op de Bedumerweg in Groningen een 33-jarige automobilist uit die plaats aangehouden. De man blies een zogenaamde fail tijdens een alcoholtest. Later bleek dat de Stadjer
1,7 promille alcohol in zijn bloed had. De man is in het verleden eerder betrapt op het rijden onder invloed. De politie heeft zijn rijbewijs in beslag genomen en maakt proces-verbaal op.

Delfzijl: man door het lint

De politie heeft vrijdagavond in een woning in Delfzijl een 20-jarige man aangehouden. De Delfzijlster had in zijn woning hevige ruzie gekregen met familieleden en dreigde hen wat ernstigs aan te doen. Hij was onder invloed van alcohol. Toen agenten bij de woning kwamen, reageerde de verdachte agressief naar de politiemensen. De amokmaker dreigde een diender met de dood en wilde hem schoppen. De man is ingesloten.

Appingedam: Delfzijlster moet scooter inleveren

Een 18-jarige scooterbestuurder uit Delfzijl is vrijdagavond voor diverse overtredingen bekeurd. Een agent zag de scooter zonder verlichting door Appingedam rijden en gaf de bestuurder een stopteken. Die gaf echter nog meer gas en probeerde de politieauto van zich af te schudden. Via het kenteken van de scooter kwam de politie achter de identiteit van de eigenaar. Na een gesprek met zijn ouders, kwam de Delfzilster zich melden op het politiebureau. Hij kreeg een bekeuring voor rijden zonder verlichting, er vandoor gaan na een stopteken en een te hoge constructiesnelheid van zijn tweewieler. De scooter is in beslag genomen voor verder onderzoek.

Sappemeer: beschonken fietser geeft geen voorrang

Bij een aanrijding op de Slochterstraat in Sappemeer is vrijdagavond een 35-jarige fietser uit die plaats licht gewond geraakt. De fietser gaf geen voorrang aan een 37-jarige automobilist uit Scheemda. Deze automobilist kon de Sappemeerster niet ontwijken waarna een aanrijding volgde. Ambulancepersoneel heeft het slachtoffer behandeld. De fietser bleek alcohol te hebben gedronken. In zijn bloed zat ruim 1,1 promille. De politie maakt proces-verbaal op voor rijden onder invloed.

Groningen: aangifte na beroving

Een 32-jarige inwoner van Groningen heeft vrijdagmorgen aangifte gedaan van een beroving die afgelopen woensdagavond plaatsvond. De Stadjer had geld gepind bij een bank aan de Oosterhamrikkade, toen hij werd benaderd door twee fietsende mannen. Het duo, waarvan de een tiener leek en de ander een twintiger, dreigde het slachtoffer met geweld als hij het gepinde geld niet af zou geven. Nadat de Groninger een bankbiljet afgaf, gingen het tweetal er vandoor. De politie doet onderzoek.

Groningen: motorrijder gewond na aanrijding

Een 23-jarige motorrijder uit Warffum is vrijdagavond gewond geraakt op de Verlengende Hereweg in Groningen. Een 28-jarige automobilist kwam vanuit de Helper Oostsingel de Verlengde Hereweg oprijden en zag de motorrijder over het hoofd. Die viel daardoor van zijn voertuig. Het slachtoffer is voor onderzoek naar een ziekenhuis gegaan. Getuigen verklaarden dat de motorrijder met hoge snelheid vanaf de verkeerslichten aan was komen rijden. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Groningen: verkeerscontrole

De politie heeft vrijdag op diverse plaatsen in Haren en Groningen-Zuid het verkeer gecontroleerd. Bij het verkeerslicht op de Hereweg met de Kemkersberg reden 27 bestuurders door het rode licht. Zeven bestuurders reden door het rode licht van de spoorwegovergang aan de Verlengde Lodewijkstraat. Van de gecontroleerde automobilisten droegen er dertien geen veiligheidsgordel. Verder werden nog bekeuringen uitgedeeld voor snelheid, mobiel bellen en rijden op rijbanen waar dit niet is toegestaan. De controle werd uitgevoerd mede naar aanleiding van klachten van burgers over het verkeersgedrag.

Provincie: politie controleert voor veilig verkeer

Voor een veiliger verkeer op de weg controleert Regiopolitie Groningen vrijwel dagelijks op diverse wegen in de provincie Groningen. Zondag controleert de politie op de volgende plaatsen:

* N361, tussen Winsum en Lauwersoog, snelheidscontrole
* N363, omgeving Uithuizen, snelheidscontrole

* N33, omgeving Spijk, snelheidscontrole

Maar ook op andere plaatsen en tijdstippen zijn controles mogelijk. De politie controleerde vrijdag op diverse plaatsen op snelheid.


* Groningen, Beneluxweg: aantal geregistreerde voertuigen: 3794, aantal overtredingen: 247, hoogst gemeten snelheid: 108 km/uur, maximum toegestane snelheid: 70km/uur.

* Ten Boer, N360: aantal geregistreerde voertuigen: 1097, aantal overtredingen: 5, hoogst gemeten snelheid: 94 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

* Gaarkeuken, N388: aantal geregistreerde voertuigen: 718, aantal overtredingen: 18, hoogst gemeten snelheid: 118 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

* Bedum, N46: aantal geregistreerde voertuigen: 929, aantal overtredingen: 56, hoogst gemeten snelheid: 151 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.

* Alteveer, N366: aantal geregistreerde voertuigen: 2400, aantal overtredingen: 95, hoogst gemeten snelheid: 137 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.