Ingezonden persbericht


Museum voor Kunst en Actie

Op 21 maart a.s. opent een nieuw museum in Amsterdam zijn deuren: het Museum voor Kunst en Actie. Het wordt tijd dat er in Amsterdam een dergelijk museum wordt geopend. Momenteel kenmerkt zich de stad door het nagenoeg ontbreken van goede facilitaire museale voorzieningen voor kunstenaars. Armoede troef met enkel gesloten musea die decennia lang gerenoveerd gaan worden. Amsterdam dreigt het contact met de huidige generatie kunstenaars te verliezen. En vreemd genoeg komt de huidige generatie kunstenaars tegen dit falend kunstbeleid op geen enkele wijze in actie.

Juist de actie staat centraal in het Museum voor Kunst en Actie. Kunstenaars die voor dit museum worden uitgenodigd brengen in hun werk vormen van maatschappelijke, artistieke actie tot uitdrukking. Deze actieve interactie tussen kunstenaar en publiek kan zowel binnen de muren van het museum als daarbuiten plaatsvinden, in de buurt, in de stad Amsterdam, in Nederland en wereldwijd.

Het Museum voor Kunst en Actie bevindt zich in de Lombokstraat 40 in de Indische buurt, integraal onderdeel van het voormalige ROC, gevestigd op het Timorplein. Vandaar dat alle zalen in het 200 m2 grote Museumcomplex Indische namen dragen. Het IIRE beheert het gebouw en stelt de zalen beschikbaar aan het Museum voor Kunst en Actie. Deze draagt zorg voor de artistieke invulling en uitnodiging van kunstenaars. Amsterdam krijgt er een toonaangevend museum bij en het stadsdeel Zeeburg wordt een belangrijke culturele ontmoetingsplek rijker.

Rob Schrama is de eerste kunstenaar die in het Museum voor Kunst en Actie gaat invullen met de fototentoonstelling getiteld 'Jerusalem Hug', een vredesinitiatief met Palestijnen en Israëliërs samen, waar de kunstenaar nauw bij betrokken is.

()

Rob Schrama is meer dan 30 jaar als actiekunstenaar werkzaam, zowel in de wijken van Amsterdam als internationaal. Daarnaast zullen ook enkele van zijn wandplastieken in de diverse zalen van het Museum voor Kunst en Actie worden tentoongesteld.

()

Met de 'World Wide Hug Party', in de nacht van 21 maart initieert het Museum voor Kunst en Actie een wereldomvattende knuffel die overal ter wereld mensen in clubs en galeries met elkaar zal verbinden. Live op grote schermen volgt het publiek elkanders activiteiten, vanuit clubs en galeries, in een 24 uur durende omhelzing voor vrede. Het is dus mogelijk, om waar ook ter wereld via internet het knuffelen van elkaar op grote beeldschermen te volgen.

Met de website: www.worldwidehugparty.org worden mensen opgeroepen om mee te doen. Vanuit de hele wereld komen enthousiaste reacties. Tientallen steden hebben zich inmiddels reeds aangemeld om deel te nemen.

De officiële opening van het Museum voor Kunst en Actie vindt plaats op zaterdag 21 maart om 15.00 uur. Medewerkers van landelijke musea, vertegenwoordigers uit de stad en Zeeburg, kunstenaars en bewoners uit de buurt worden uitgenodigd. s' Avonds vanaf 20.00 uur wordt de World Wide Hug Party gehouden. Door middel van zingen en mediteren voor Liefde, Vrede en Harmonie in onszelf en in de wereld om ons heen, wordt het knuffelfeest geleidelijk opgebouwd.

Vanaf 29 maart zal op iedere zondag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak het Museum geopend zijn.



Ingezonden persbericht