Gemeente Amersfoort

Persbericht Amersfoort 750 - maandag 16 maart 2009

Amersfoort 750 jaar
Start vieringen op zaterdag 21 maart 2009

750 jaar geleden, op 12 juni 1259 kreeg Amersfoort stadsrechten. Reden om een grandioos feest te vieren van, voor en door de stad. Van 21 maart tot en met 12 september 2009.

Zes maanden feest
Een grote variatie aan festiviteiten kleurt de stad dit jaar, met als middelpunt de periode rond de 750ste verjaardag. Vele honderden vrijwilligers hebben zich jaren ingespannen om eigen ideeën uit te werken. De vieringen beginnen op 21 maart met een openingsfeest. Na het openingsfeest volgen zes maanden met een grote variëteit aan activiteiten van, voor en door de hele stad. Met ondermeer Bevrijdance, het Global Village Summer Festival, de verkiezing van de grootste Amersfoorter aller tijden, Marathon Amersfoort, een groots kermispretpark en natuurlijk Het Verjaardagsfeest. Het volledige programma is te vinden op www.amersfoort750.nl.

Programma 21 maart
Het begin van de lente is ook het begin van het feest. Het openingsfeest gaat op 21 maart van start om 19.30 uur op het plein onder de Onze Lieve Vrouwetoren. De toren staat symbool voor de rijke historie van Amersfoort. Burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper opent het feest. Daarna wordt het winnende gedicht van een gedichtenwedstrijd voor kinderen van 8-13 jaar voorgedragen. Hierna volgen optredens van straattheatergroep Close Act, De Kift en Jeroen van der Boom. Na het buitenspektakel om 22.00 uur gaat het feest door in de kroegen van het plein onder het motto 'Live tot Laat'.

Nieuwe roman Rosita Steenbeek
Speciaal vanwege Amersfoort 750 schreef schrijfster Rosita Steenbeek, die in Amersfoort opgroeide, een nieuwe roman: 'Ander Licht'. Het speelt zich af in de 17e eeuw. Amersfoort heeft een prominente rol. Vanaf 21 maart is 'Ander Licht' te koop in de boekwinkel.

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort